Online kerül megrendezésre a IX. EUROSAI-OLACEFS Közös Konferencia


Click here for the English version

 Haga clic aquí para la versión español

Az EUROSAI és OLACEFS Kormányzótanácsai egyhangúan elfogadták az Állami Számvevőszék azon felajánlását, mely szerint a soron következő, immáron IX. EUROSAI-OLACEFS Közös Konferencia - melynek házigazdája az ÁSZ - 2020. szeptember 9. és 11. között, online kerüljön megrendezésre. Az EUROSAI és OLACEFS regionális szervezetekkel szoros együttműködésben a Számvevőszék elkészítette az előzetes programtervezetet és jelenleg is nagy erőkkel folynak a munkálatok a megfelelő technikai feltételek megteremtésén, a szakmai program finomhangolásán, illetve egyéb, a nagy létszámú online konferenciák által megkövetelt feltételek és megoldások kidolgozásán. 


Az esemény mottója „A COVID-19 világjárvány: egy egyedülálló lehetőség a Legfőbb Ellenőrző Intézmények számára, hogy kiemeljék tevékenységük hatását”, mely témaválasztás biztosítja a konferencia aktualitását, relevanciáját, ezáltal kínál érdekes alapfelvetést a mélységi, élénk és értékteremtő szakmai vitákhoz és eszmecserékhez. A számvevőszékek szerepe – kiváltképp akkor, amikor az egészség, a megelőzés és az emberi élet kerül a középpontba – és tevékenységük valós hatása rendkívül kényes üggyé válik, mely kérdéseire minden egyes legfőbb ellenőrző intézmény keresi a választ. Nemzetiségre és földrajzi elhelyezkedésre tekintet nélkül, mindnyájunknak alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez és újra kell pozícionálnunk saját magunkat, még akkor is, ha a helyzet kiszámíthatatlan, mely közös ügy remélhetőleg gyümölcsöző egyeztetésekhez és jövőbeli együttműködések megalakulásához vezet majd a résztvevő számvevőszékek között.

Az Online Közös Konferencia háromnapos, mely során figyelembe vettük régiók közötti időeltolódásokat is. A koferencia első napján az EUROSAI elnöke, Seyit Ahmet Baş, az OLACEFS elnöke, Nelson Eduardo Shack Yalta, illetve az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László köszönti a résztvevőket. Ezután, a plenáris ülésszakasz veszi kezdetét, négy izgalmas előadással, melyeket „kérdések és válaszok” szekció követ. A második nap folyamán, panelbeszélgetésekre és szakmai műhelymunkákra kerül sor, melyeket nagyobb fokú interaktivitás jellemzi, a konferencián résztvevőket sokkal aktívabban vonja be a közös munkába. Annak érdekében, hogy egy-egy jelenlévő két egymást követő, különböző workshopon is részt vehessen, a tervezett nyolc szakmai műhelyet megdupláztuk, így az online konferencia harmadik napján egy másik csoportmunkában is közreműködhetnek. A harmadik és egyben utolsó nap szintén plenáris szekcióval zárul, mely során bemutatják a csoportmunkák következtetéseit, illetve María José de la Fuente y de la Calle, az EUROSAI főtitkára, Jorge Bermúdez Soto, az OLACEFS főtitkára, továbbá az ÁSZ képviselője búcsúzik a résztvevőktől.

A szakmai program mellett, a jelenlévőknek lehetőségük nyílik virtuális kulturprogramokon keresztül betekintést nyerni Magyarország hagyományaiba, gasztronómiájába és kultúrájába. Az E-kulturális programok új keletűek és elsődleges céljuk, hogy a rendezvény résztvevőit egy kicsit közelebb hozzák házigazdájuk, a magyarok mindennapi életéhez és alapvető kulturális értékeihez.