Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

115 jelentést és 16 elemzést készített az Állami Számvevőszék 2020 első félévében

2020. 07. 01. 10:17

A 2020-ban 150 éves Állami Számvevőszék az év első hat hónapjában, így az egészségügyi veszélyhelyzet időszakában is folyamatosan ellátta a törvényekben előírt feladatait, biztosította az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerepét, hozzájárulva a közpénzügyi jogállami keretek fenntartásához. A 2020 második félévére vonatkozó ellenőrzési tervét az ÁSZ pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek.

Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Nyomon követi a költségvetési folyamatokat, értékeléseivel, elemzéseivel támogatja az önkormányzatokat és az egészségügyi intézményeket, valamint kutatásaira támaszkodva hozzájárul a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez. Az ÁSZ öntesztekkel és online képzésekkel támogatta a közpénzt használó, közvagyont kezelő szervezeteket.

A 2020 első félévében nyilvánosságra hozott 115 jelentésében az ÁSZ újabb 450 önkormányzat ellenőrzését végezte el, továbbá lezárult 50 nem állami humánszolgáltató, 20 agráriskola, 15 akadémiai kutatóintézet ellenőrzése. Az ÁSZ véleményével, elemzéseivel támogatta a 2021-es költségvetés megalkotását, továbbá befejezte a köznevelés ellenőrzési rendszere, a NAV társasági adóval kapcsolatos feladatellátása, az államadósság-kezelés és a szegénység elleni intézkedések értékelését is. Az ÁSZ 16 nyilvános elemzése fontos társadalmi és gazdasági területeket érintettek.

Állami Számvevőszék