Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Az Állami Számvevőszék közleménye

2021. 09. 15. 14:45
A Haza Pártja politikai párttal kapcsolatban a közelmúltban megjelent közlemények és hírek arra utalnak, hogy nem ismert az Állami Számvevőszék pártokkal kapcsolatos ellenőrzési tevékenysége.
Az ÁSZ törvényi előírás alapján folyamatosan, ütemezetten végzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok és alapítványaik gazdálkodásának értékelését. Az ÁSZ ezentúl 2020-2021-ben saját ellenőrzési tervének megfelelően 173 költségvetési támogatásban nem részesülő párt ellenőrzését is végzi. A cél annak megállapítása, hogy ezek a pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyi kimutatás-készítési és közzétételi kötelezettségüknek, egyáltalán ellenőrizhetőségük biztosított-e.
 
Ennek az ellenőrzésnek a keretében vizsgálja az Állami Számvevőszék a Haza Pártja – korábbi nevén a Haza Nem Eladó Párt – gazdálkodását. Ez az ellenőrzés még folyamatban van. Az ellenőrzés befejezését követően az ÁSZ jelentése nyilvános és elérhető lesz a www.asz.hu honlapon.

A Haza Nem Eladó Párt korábban a 2014-es országgyűlési választások kapcsán került az ÁSZ látóterébe. Akkor a kampánypénzek ellenőrzése során az ÁSZ azt vizsgálta a pártnál, hogy a központi költségvetésből, illetve az egyéni jelöltek lemondásából származó támogatást megfelelően használta-e fel, betartotta-e az ötmillió forintos összeghatárt, valamint, hogy csak a párttörvényben meghatározott forrásokból kampányolt-e. Az erről szóló jelentésünk az ÁSZ honlapján érhető el.

Állami Számvevőszék