Az Állami Számvevőszék reagálása a Jobbik képviselőinek nyilatkozataira

2017. 10. 04. 14:30

Az Állami Számvevőszék megdöbbentőnek tartja, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és képviselői valótlan állításokkal próbálják saját hibáikat elfedni. Mindez azért is érthetetlen, mivel a Jobbik elnöke és képviselői az elmúlt hónapokban számos alkalommal közölték, hogy a gazdálkodásukat érintő minden ügyben együttműködnek az Állami Számvevőszékkel. Az ÁSZ határozottan visszautasítja a függetlensége ellen intézett politikai indíttatású támadásokat, és felhívja a Jobbik képviselőinek figyelmét, hogy ne állítsanak valótlanságokat.

Az Állami Számvevőszék továbbra is fenntartja, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom – többszöri megkeresés ellenére – nem tett eleget a törvényben megadott határidőn belül a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. Ennek következményeként az ÁSZ 2017. október 3-án az Ügyészséghez fordult, amely jogosult az ügy részleteinek tisztázására. Az ÁSZ megjegyzi továbbá, hogy jelenleg további hat párt ellenőrzése van folyamatban, amely ellenőrzések a törvényi előírásoknak és az ellenőrzési programnak megfelelően zajlanak.

1. A Jobbik képviselői – Vona Gábor, Z. Kárpát Dániel és Volner János – az ellenőrzéshez kapcsolódó adatszolgáltatással, illetve annak határidejével kapcsolatban is számos valótlanságot közöltek. A további félreértések elkerülése érdekében az ÁSZ az alábbiakról tájékoztatja a közvéleményt.

Az Állami Számvevőszék 2017. augusztus 10-én küldött tájékoztatást a Jobbik Magyarországért Mozgalom részére arról, hogy kezdje meg a felkészülést az ellenőrzésre, amit a Párt 2017. augusztus 14-én hivatalosan kézhez vett. Az alapvető dokumentumok bekérésére vonatkozó hivatalos adatkérés 2017. augusztus 16-án került megküldésre, amelyet a Párt hivatalosan 2017. szeptember 1-jén vett kézhez.

A mindenkor hatályos számvevőszéki törvény közreműködési kötelezettséget ír elő az ellenőrzöttek számára. A törvény szerint „a közreműködésre felhívott szervezet az Állami Számvevőszék részére – annak kérésére soron kívül, de legkésőbb öt munkanapon belül – az ellenőrzés tervezhetősége, meghatározása, illetve lefolytatása érdekében szükséges adatokat és dokumentumokat rendelkezésre bocsátja, illetve a kapcsolódó tájékoztatást köteles megadni”. A törvényi előírások alapján tehát a Jobbikot 2017. augusztus 14-től terheli a törvény szerinti közreműködési kötelezettség. Ettől a naptól kezdve tudomása van arról, hogy az ÁSZ ellenőrzést végez a Pártnál.

A második körös adatbekérő levél megküldésére 2017. szeptember 4-én került sor. Az adatkérő levelet a Párt nem vette át, az „Nem kereste" postai rájegyzéssel érkezett vissza az Állami Számvevőszékhez 2017. szeptember 22-én. Az ÁSZ együttműködési szándékát jelzi, hogy a második körös adatkérés 2017. szeptember 21-én szkennelt, elektronikus formában is kiküldésre került a Jobbik által kijelölt kapcsolattartó részére, aki másnap, 2017. szeptember 22-én e-mailben visszaigazolta annak elolvasását. Ekkor egyébként az adatszolgáltatásra rendelkezésre álló idő már lejárt.

A 2017. első féléves adatok, iratok, egyéb dokumentumok bemutatását az ÁSZ 2017. szeptember 28-án elektronikus levélben kérte a Párttól, amelyeket az ellenőrzés Felügyeleti vezetője és Ellenőrzésvezetője – a korábban nem szolgáltatott 2015-2016-évekre vonatkozó dokumentumokkal együtt – a 2017. szeptember 29-én helyszíni szemle során kísérelt megtekinteni, ugyanis az ÁSZ-nak törvényi felhatalmazása van arra, hogy soron kívül kérjen dokumentumokat, adatokat. A helyszíni adatbetekintés nem járt sikerrel, mivel a Párt képviselői az előzetes értesítés ellenére a megadott időpontban, munkaidőben nem tartózkodtak a Párt hivatalos irodáiban, és aznap egyéb megkeresésre sem reagáltak. Az ÁSZ ellenőrzésvezetője az elektronikus adatszolgáltatást biztosító webes felületet 2017. szeptember 29-én 10 óra 12 perckor zárta le, az előre bejelentett helyszíni szemle sikertelen lefolytatását követően.

2017. szeptember 29-i helyszíni adatbetekintés időpontjáról a Jobbiknak tudomása volt, erről az ellenőrzésvezető telefonon és email-ben is tájékoztatta a kijelölt kapcsolattartót. Fontos hangsúlyozni, hogy a közreműködési kötelezettség keretében az ellenőrzöttek a helyszínen is kötelesek az ellenőrzés lefolytatásához szükséges dokumentumokat bemutatni. A közreműködési kötelezettség az ellenőrzött szervezetet és munkatársait terheli, tehát nemcsak a kapcsolattartót, vagyis ha a kapcsolattartó valóban szabadságon volt, akkor bármilyen módon gondoskodhatott volna arról, hogy az ÁSZ képviselőit fogadják, és a dokumentumokat megtekinthessék.

2.       Volner János frakcióvezető és Schön Péter gazdasági igazgató az ÁSZ épülete előtt tartottak sajtótájékoztatót, kedden délután. Az eseménnyel kapcsolatban – Volner Jánosra hivatkozva – több helyen megjelent, hogy „egyenruhás rendőrök várták a Jobbik képviselőit az ÁSZ épülete előtt”. Ezzel kapcsolatban tájékoztatjuk a Jobbik képviselőit, hogy az Állami Számvevőszék épületét – mint számos egyéb állami intézményt – folyamatosan a Készenléti Rendőrség munkatársai biztosítják évek óta.

A Jobbik keddi sajtótájékoztatójára való ÁSZ reagálást a következő linken érhetik el:

https://asz.hu/hu/sajtokozlemenyek/az-allami-szamvevoszek-reagalasa-a-jobbik-magyarorszag-mozgalom-sajtotajekoztatojara

3.       Vona Gábor pártelnök a Hír TV kedd esti műsorában többek között arról beszélt, hogy az ügyészségi értesítésről szóló információt „az ÁSZ hamarabb közölte az állami televízió híradójával”. A Jobbik elnökének állítása nem felel meg a valóságnak. Az ÁSZ néhány perccel 9 óra után a honlapján (www.asz.hu), illetve az MTI Országos Sajtószolgálatán (OS) keresztül tette közzé közleményét arról, hogy a Jobbik akadályozza a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását. Vona Gábor elnök úr tehát ebben az ügyben sem mondott igazat a Hír TV műsorában.

Az Állami Számvevőszék