Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Beismerte a tiltott pártfinanszírozást a Jobbik elnöke

2018. 07. 03. 10:10
Jóval a piaci ár alatt jutott plakáthelyekhez a Jobbik 2017-ben – többek között erről beszélt a párt elnöke az ATV Start című műsorában. Ezzel Sneider Tamás elismerte, hogy az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényeknek megfelelően, és megalapozottan állapította meg, hogy a Jobbik tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el 2017. első félévében.
Az Állami Számvevőszék 2018. január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzéséről szóló jelentését. Az ellenőrzés során ÁSZ megállapította, hogy a párt a 2015-2016. évek vonatkozásában nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében a működéséhez a jogszabályt megsértve 331,660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Ez utóbbi megállapítást ismerte el Sneider Tamás, a Jobbik elnöke az ATV Start című műsorában, amikor kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a párt jóval a mindenki számára elérhető piaci ár alatt, kedvezményesen jutott plakáthelyekhez 2017-ben. Ez a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos módosítása alapján törvényellenes, tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, amit az Állami Számvevőszék feltárt a Jobbik ellenőrzése során. A Jobbik elnökének mai nyilatkozata is megerősíti, hogy az ÁSZ a vonatkozó törvények maradéktalan betartásával járt el a párt ellenőrzése során.

A beismerés azért is üdvözlendő, mert Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti frakcióvezetője néhány hete – az ATV Egyenes Beszéd című műsorában – még arra utalt, hogy a Jobbik – választási győzelme esetén – Magyarország Alaptörvényével és a demokratikus jogállam alapértékeivel teljes mértékben ellentétes módon avatkozott volna be az Állami Számvevőszék működésébe, így minden rendelkezésre álló anyagi eszközt erre fordítottak.

Az ÁSZ ezúton is tájékoztatja a közvéleményt, hogy – ellentétben a párt korábbi közlésével – a Jobbik nem kezdeményezett egyeztetést az Állami Számvevőszékkel – ugyanakkor harmadik alkalommal is megküldte intézkedési tervét az ÁSZ részére. A Jobbik intézkedési terve jelenleg értékelés alatt van, az ÁSZ ezután dönt annak elfogadásáról.

Az Állami Számvevőszék ezúton is felhívja a figyelmet, hogy a párttörvény előírásai alapján az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás (nem bírság, vagy büntetés!) jogkövetkezményeinek törvényben rögzített érvényesítése nem az ÁSZ, hanem a törvényben meghatározott hatóságok, tehát a Magyar Államkincstár, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladata.

Végezetül az Állami Számvevőszék leszögezi, hogy a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával, az adófizető állampolgárok érdekében végzi a döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó pártok ellenőrzését.

Állami Számvevőszék