Cél a pénzügyi tudatosság fejlesztése

2019. 10. 18. 11:29

Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében, a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) miskolci konferenciáján. Domokos László, az ÁSZ és az MPGE elnöke hangsúlyozta: „Tennünk kell annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, azok hasznosítható tudásként jelenjenek meg a mindennapokban.” E célok érdekében az ÁSZ a következő hónapokban további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést.

A Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) a magyar ellenőrzési szakmát tömörítő szervezet. Tagjai nagy többsége az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Magyar Államkincstár munkatársai közül kerül ki. Az egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei alapszervezete 2019. október 18-án „Közpénzekkel és közvagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzése” címmel rendezett szakmai konferenciát, a Miskolci Egyetemen. Az esemény keretében írt alá együttműködési megállapodást Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja.

Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektje

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését, és jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, valamint ezzel párhuzamosan a (köz)pénzügyekkel kapcsolatos attitűdök és magatartásformák fejlődése is megvalósuljon. Az Országgyűlés 2014-ben határozatban ismerte el, illetve támogatta az ÁSZ ez irányú tevékenységét, törekvéseit.

Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektjének újabb területe az együttműködési háló kialakítása a megyei kormányhivatalokkal. Ennek keretében az ÁSZ tájékoztató anyagai, az online és közösségi médiaplatformokon elérhető animációs kisfilmjei a kormányhivatalok ügyféltereiben is elérhetőek lesznek, elsőként Miskolcon. Mindez hozzájárul a kormányhivatalokban ügyeiket intéző lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítéséhez, a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez.

A konferencián tartott előadásában Domokos László, az ÁSZ és az MPGE elnöke rámutatott: „Szem előtt kell tartanunk, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi kutatások bebizonyították a pénzügyi tudatosság fejlesztésének szükségességét. Nem elégséges csupán az iskolások szemléletformálására hagyatkozni, szükség van a felnőtt korosztály pénzügyekhez kapcsolódó, gazdálkodási tudásának és tudatosságának fejlesztésére is. Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektje, illetve a megyei kormányhivatalokkal megszülető együttműködési megállapodások ehhez járulnak hozzá” – hangsúlyozta Domokos László Miskolcon.

További megyeszékhelyekre jut el az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektje

Az Állami Számvevőszék a következő hónapokban további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében.

Állami Számvevőszék