Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Domokos László: Erősíteni kell a családok pénzügyi biztonságát

2020. 02. 20. 11:06

Erősíteni kell a lakosság megtakarítási hajlandóságát és képességét – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület közös évértékelő konferenciáján, Budapesten. Az ÁSZ elnöke felhívta a figyelmet, hogy a személyi hitelek adósságcsapdába sodorják a lakosságot. Az eseményen az Állami Számvevőszék együttműködési megállapodást írt alá Budapest Főváros Kormányhivatalával. Ennek célja a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése, a családok pénzügyi biztonságának erősítése. Az ÁSZ elnöke korábban Miskolcon, Debrecenben, Salgótarjánban és Kecskeméten írt alá megállapodást a megyei kormánymegbízottal, a következő hónapokban pedig további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést az ÁSZ.

 

Az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésben az Állami Számvevőszékkel 2011 óta végzi a középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérését. A kutatás néhány éve kiterjed a felnőtt korosztály pénzügyi ismereteire, valamint 2019-ben az általános iskolások pénzügyi ismereteinek felmérése is megtörtént.

A kutatások eredményeit az Econventio Egyesület és partnerei minden évben konferencián értékelik. A 2020. február 20-án, az ÁSZ budapesti székházában megrendezett szakmai rendezvény átfogó képet adott az Econventio teszt eredményeinek bemutatásával a hazai pénzügyi tudatosság helyzetéről, valamint az etikus gazdálkodáshoz szükséges ismeretekről, illetve a résztvevők képet kaphattak a további teendők irányairól is.

A konferencián előadást tartott Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, Kocziszky György, a Miskolci Egyetem professzora, Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke, valamint Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Domokos László: Erősíteni kell a megtakarítási hajlandóságot

Domokos László, az ÁSZ elnöke előadásában hangsúlyozta: „Óriási kockázat a személyi kölcsönök állományának drasztikus növekedése, ami adósságcsapdába sodorja a lakosságot, főként a hitelt felvevő legszegényebbeket.” Mint mondta: „Fel kell hívni a figyelmet a veszélyekre és erősíteni kell a lakosság megtakarítási hajlandóságát és képességét. A fekete felhők már gyülekeznek” – húzta alá az ÁSZ elnöke, ezért még időben fel kell készülni a nehezebb időkre. „Meg kell tanítani az embereket arra, hogyan tegyék félre az első ezer forintot, hiszen az egyik legnagyobb érték, a biztonság.”

A Fővárosban épül tovább a pénzügyi tudatosság hálózata a kormányhivatalokkal

Az Állami Számvevőszék 2016-ban az Országgyűlés felhatalmazásával indította Pénzügyi Tudatosság projektjét, amelynek legújabb területe az együttműködési háló kialakítása a megyei kormányhivatalokkal. Az ÁSZ tájékoztató anyagai, az online és közösségi médiaplatformokon elérhető animációs kisfilmjei a kormányhivatalok ügyféltereiben is elérhetőek, Miskolc, Debrecen, Salgótarján és Kecskeméten után mostantól már a Fővárosban is. A csütörtöki konferencia keretében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke erről írt alá együttműködési megállapodást Sára Botond Budapest fővárosi kormánymegbízottal.

További megyeszékhelyekre jut el az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság projektje

Az Állami Számvevőszék és a megyei kormányhivatalok közötti együttműködési háló kialakítása hozzájárul az ügyeiket intéző lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítéséhez, a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez. A következő hónapokban további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést az Állami Számvevőszék a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében.

Állami Számvevőszék