Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Együttműködik az Állami Számvevőszék és az Eszterházy Károly Egyetem

2021. 06. 01. 14:00

A pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében írt alá együttműködési megállapodást az Állami Számvevőszék elnöke és az egri székhelyű Eszterházy Károly Egyetem rektora.

A pénzügyi kultúra fejlesztése, valamint a pénzügyi tudatosság társadalmi szintű megalapozása céljából kötött együttműködési megállapodást az Állami Számvevőszék és az Eszterházy Károly Egyetem május 27-én. Az aláíró felek rögzítették: küldetésük, hogy szilárd szakmai-tudományos alapon álló tevékenységükkel a jövő nemzedékek iránti felelősségvállalást és a közjó előmozdítását szolgálják. Az ÁSZ és az Eszterházy Károly Egyetem elkötelezte magát, hogy együttműködik a pénzügyi kultúra fejlesztése céljából az oktatás, a szakképzés, a tudományos kutatás és a szakértői tevékenység területén.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az együttműködési megállapodás kapcsán szervezett online megbeszélésen kiemelte: „az Állami Számvevőszék – társadalmi felelősségvállalása részeként – jelentős erőfeszítéseket tesz a lakosság pénzügyi, közpénzügyi ismereteinek bővítése, valamint a pénzügyekkel kapcsolatos attitűdök és magatartásformák formálása érdekében. Ezirányú erőfeszítéseit az Országgyűlés határozatában is elismerte és támogatja.” Az ÁSZ elnöke rámutatott: „a felsőoktatási intézmények mércét jelentenek, a hatásuk és mérési képességeik miatt multiplikátor, vagyis sokszorozó hatást képesek kifejteni. Ezért az egyetemek a pénzügyi tudatosság mérésében és fejlesztésében is az ÁSZ fontos partnerei. E körbe tartozik mostantól az Eszterházy Károly Egyetem is.”

„Az Eszterházy Károly Egyetem, és különösen a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar kollégái nagyon sokat tesznek azért, hogy növeljék az Egyetem szerepvállalását a pénzügyi kultúra formálásában. Ezért is van különös jelentősége annak, hogy a megállapodás aláírásával ezt a munkát a jövőben olyan partnerrel folytathatja az intézmény, mint az Állami Számvevőszék” – fogalmazott az eseményen az Eszterházy Károly Egyetem rektora. Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona hozzátette: „fontos, hogy az Egyetem mind a hétköznapok oktatási tevékenységében, mind pedig azon túl részt vegyen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztésében, ez alapozza meg a lakosság megfelelő felkészültségét a racionális pénzügyi döntések meghozatalához.”

Az Állami Számvevőszék és az Eszterházy Károly Egyetem által aláírt együttműködési megállapodás keretében egyebek mellett lehetőség lesz oktatási és képzési programok indítására és fejlesztésére, pályázati lehetőségek biztosítására az egyetemi polgárok számára, közös kutatások megvalósítására, valamint közös kerekasztal beszélgetések, illetve konferenciák szervezésére is.

Állami Számvevőszék