Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Hazugságokat terjeszt a Demokratikus Koalíció az ÁSZ ellenőrzéséről

2020. 04. 23. 10:44

A Demokratikus Koalíció elnöke és képviselői hazugságokat terjesztenek az Állami Számvevőszék törvényesen zajló, folyamatban lévő ellenőrzéséről, amelyekkel megpróbálják félrevezetni a közvéleményt. Ezért az ÁSZ az alábbi tényeket teszi közzé.

  1. Az Állami Számvevőszék nem helyezte kilátásba a Demokratikus Koalíció költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ÁSZ nem írt semmi ilyesmiről a DK elnökének megküldött jelentéstervezetben. A párt hazugságot terjeszt ezzel kapcsolatban.
  2. A DK nem adta át korábban az Állami Számvevőszéknek a 2017-es és 2018-as gazdálkodására vonatkozó pénzügyi dokumentumokat. Az Állami Számvevőszék a jelenleg ellenőrzés alatt lévő 2017-2018. évek tekintetében korábban kizárólag a 2018. április 8-i országgyűlési választást megelőző, 50 napos kampányidőszakra vonatkozóan végzett ellenőrzést a Demokratikus Koalíciónál. A jelenlegi ellenőrzésben érintett, összesen 730 napból tehát 680 napra vonatkozóan korábban nem adott át dokumentumokat a DK az Állami Számvevőszéknek.
Hangsúlyozzuk: Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi a Demokratikus Koalíció 2017-2018. évekre vonatkozó, törvényben előírt ellenőrzését. A DK ellenőrzése a törvényi előírásoknak megfelelően zajlik.

A Demokratikus Koalíció képviselőinek nyilatkozatai is azt bizonyítják, hogy Magyarországon működik a jogállam, a független Állami Számvevőszék – az Alaptörvény előírásainak megfelelően – az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként ellátja a törvényekben előírt feladatait. Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően végzi a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényességi ellenőrzését.

Az Állami Számvevőszék a törvényi előírásnak megfelelően a Demokratikus Koalíció ellenőrzéséről készült jelentéstervezetet észrevételezésre megküldte a párt elnökének, aki a jogszabályi előírásnak megfelelően észrevételt tett. A jelentéstervezet nem nyilvános, az ellenőrzés törvényes lefolytatásáért felelős számvevőszéki vezető értékeli a DK észrevételeit, majd az ÁSZ a jelentést néhány héten belül nyilvánosságra hozza.

Az Állami Számvevőszék határozottan visszautasítja a Demokratikus Koalíció folyamatos vádaskodásait, és nyomatékosan felszólítja a DK elnökét és képviselőit, hogy pártpolitikai nyomásgyakorlással, illetve a közvélemény félrevezetésével ne próbálják befolyásolni a független számvevőszéki ellenőrzést.

Horváth Bálint, szóvivő, Állami Számvevőszék