Nagyot léptek előre az önkormányzatok a korrupció elleni védettségben - Minden önkormányzatot értékelt és támogat az Állami Számvevőszék

2021. 01. 29. 10:20

Az Állami Számvevőszék első alkalommal értékelte egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik integritását – korrupció elleni védettségét –, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását.  A 3197 önkormányzatot és 1284 önkormányzati hivatalt érintő rendszerszintű értékeléssel, illetve többszintű tanácsadó tevékenységével az ÁSZ a COVID-19 világjárvány időszakában nyújtott támogatást a szabályok betartásához, ami megalapozza, illetve elősegíti az önkormányzatok hatékony feladatellátását.

Az Állami Számvevőszék értékelésének és tanácsadásának eredményeként összesen 1055 önkormányzatnál a vezetők (polgármesterek, elnökök, jegyzők) már 2020-ban intézkedéseket tettek a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek megerősítése, kiépítése érdekében. Ezeknek az önkormányzatoknak javult az integritása, erősödtek a csalásmentes működés feltételei.

Az ÁSZ értékelése és iránymutatása – a csalásmentes környezet szilárdabb biztosítása érdekében, az alapvető integritási feltételek területén – további 1329 önkormányzatnál mutat rá fejlesztési lehetőségre a vezetőknek, saját felelős vezetői magatartásuk függvényében, 2021-re vonatkozóan.

Az ÁSZ beazonosította azokat az önkormányzatokat (202 önkormányzat) is, amelyek integritásának kiépítését új, részletes ellenőrzéssel támogatja.

A rendszerszintű értékelésről az ÁSZ összesen 21 jelentést készített. Egy országos összegző jelentést, egyet a 66 legnagyobb önkormányzatról (főváros, 23 fővárosi kerületi önkormányzat, 23 megyei jogú város, 19 megyei önkormányzat), illetve 19 jelentést az egyes megyék településeit érintő értékelések tapasztalatairól és következtetéseiről. A 21 jelentés elérhető az ÁSZ honlapján a Jelentések menüpont alatt.

Az adatszolgáltatás, a megnevezett dokumentumok értékelése, illetve a figyelemfelhívásokra tett intézkedések alapján az ÁSZ 1-5 skálán osztályozta is az egyes önkormányzatokat, ahol 1-es osztályzat jelenti a legmagasabb, az 5-ös pedig a legkisebb korrupciós kockázatot. Az önkormányzatok és hivatalaik integritásának állapota országosan 4,3 átlagos osztályzatot ért el. Az egyes önkormányzatok és hivatalaik együttes osztályzatát a jelentések mellékletei tartalmazzák. A jelentésekben az egyes megyék átlaga is olvasható.

A 2020-ra vonatkozó, vagyis a jelen idejű működést támogató rendszerszintű értékelés azért is rendkívül aktuális, mert a szabálykövetésnek és rendezettségnek a COVID-19 világjárvány időszakában különösen nagy jelentősége van. Nemzetközi szervezetek (ENSZ, OECD), illetve az ÁSZ értékelése szerint a világjárvány kiemelt korrupciós, illetve szabályt sértő működési kockázatot jelent. Mindez azt jelenti, hogy az ÁSZ értékelése akkor nyújt támogatást a szabályok betartásához, amikor arra a legnagyobb szükség van.

Állami Számvevőszék