Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Önteszttel is támogatja az ÁSZ a pártok törvényes gazdálkodását

2019. 07. 31. 09:00

Elkészült a pártok és pártalapítványok jövőbeli gazdálkodásának törvényességét erősítő öntesztjével az Állami Számvevőszék. A kérdéssor önkéntes kitöltésével a döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó pártok és alapítványaik tesztelhetik a működésük és gazdálkodásuk szabályosságát. Legújabb öntesztjével az ÁSZ támogatja a költségvetési támogatásban részesült pártok és alapítványaik jövőbeli gazdálkodásának törvényességét.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései mellett – a törvényi előírás alapján – széleskörű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységet is végez. Ennek fontos eszközei az ÁSZ 2014 novembertől kiadott és folyamatosan aktualizált öntesztjei, amelyek ma már több célcsoportnak (önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok vezetői) adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük kiépítettségének önellenőrzésére, és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez.

Legutóbbi öntesztjét az ÁSZ 2019. július 29-én tette közzé, amely a települési önkormányzatok jegyzőinek szól.

Az ÁSZ 2019. június 3-án jelentette be, hogy konzultációs lehetőséggel, valamint önteszttel is támogatja a költségvetési támogatásban részesült pártok és alapítványaik jövőbeli gazdálkodásának törvényességét. Nyolc párt és hét pártalapítvány élt a konzultációs lehetőséggel, és vett részt az ÁSZ által szervezett egyeztetésen. A DK, a Fidesz, a Jobbik, a KDNP, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd gazdálkodásért felelős szakemberei fogadták el az ÁSZ meghívását. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és pártalapítványa, valamint az MSZP pártalapítványa nem reagált az ÁSZ megkeresésére.

Az ÁSZ a konzultációk alapján véglegezte a pártok és pártalapítványok jövőbeli gazdálkodásának törvényességét erősítő öntesztjét, amelyről értesíti azokat a pártokat és pártalapítványokat, amelyek részt vettek a konzultáción.

Az önteszt kiadásával kapcsolatban Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára hangsúlyozta: „alapvető jogállami érdek, hogy a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok és alapítványaik szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az ÁSZ öntesztje ehhez nyújt támogatást. Kitöltésével a pártok és alapítványaik saját maguk is tesztelhetik a működésük és gazdálkodásuk szabályosságát.”

Az Állami Számvevőszék öntesztjeinek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, arra szolgál, hogy a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványok törvényes gazdálkodását támogassa, lehetővé tegye az esetleges hibák, hiányosságok önkéntes feltárását és a jövőre vonatkozó kijavítását.

A pártokat és pártalapítványokat támogató önteszt az ÁSZ honlapján, a www.asz.hu/ontesztek oldalon érhető el.

Állami Számvevőszék