Pártoknak és pártalapítványoknak szervez képzést az ÁSZ

2019. 06. 03. 14:31

Önteszttel és konzultációs lehetőséggel támogatja az Állami Számvevőszék a költségvetési támogatásban részesült pártok és alapítványaik jövőbeli gazdálkodásának törvényességét. Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára kilenc költségvetési támogatásban részesült pártnak és alapítványaiknak küld öntesztet a napokban, valamint a gazdálkodásért felelős vezetők számára felajánlja a konzultáció lehetőségét, a pártok és alapítványaik gazdálkodási gyakorlatának erősítése érdekében.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2018. június 22-én szakmai egyeztetésen fogadta Varju Lászlót, az Országgyűlés Költségvetési bizottsága elnökét, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét. A megbeszélésen Varju László felvetette, hogy az ÁSZ – hasonlóan az önkormányzatokhoz, köztulajdonú vállaltokhoz, költségvetési intézményekhez – a költségvetési támogatásban részesült pártoknak és alapítványaiknak is szervezhetne képzést a gazdálkodási gyakorlatok megerősítése, illetve az ellenőrzések során megismert „jó gyakorlatok” megosztása érdekében.

Az ÁSZ 2018 februárjában a pártok, majd 2019 februárjában a pártalapítványok ellenőrzési tapasztalatait összegezte egy-egy elemzésben. Ezek további hasznosítása érdekében, valamint Varju László felvetését megfontolva az ÁSZ most összeállított egy olyan kérdéssort (öntesztet), amelynek kitöltésével a pártok és a pártalapítványok képet kaphatnak a működésük szabályozottságáról, gazdálkodásuk szabályszerűségéről, ez alapján pedig saját hatáskörben is kijavíthatják az esetleges hibákat, hiányosságokat.

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára elmondta: a következő napokban az ÁSZ összesen kilenc pártnak (Demokratikus Koalíció, Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Kereszténydemokrata Néppárt, Lehet Más a Politika, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Magyar Szocialista Párt, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarországért Párt) és alapítványaiknak küldi meg a kérdéssort, továbbá egyeztetett időpontban konzultációs, képzési lehetőséget is biztosít a pártok és pártalapítványok gazdasági vezetői, gazdálkodásért felelős szakemberei számára.

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára leszögezte: alapvető jogállami érdek, hogy a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Hozzátette: az ÁSZ a vonatkozó és hatályos törvényi előírások alapján, a jogállam védelme érdekében végzi a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok ellenőrzését.

Az ÁSZ főtitkára felhívta a figyelmet arra is, hogy a pártoknak május 31-ig kellett nyilvánosságra hozniuk a 2018. évi gazdálkodásukról szóló pénzügyi kimutatásukat, ez további aktualitást ad az ÁSZ támogató kezdeményezésének. Mint mondta: az ÁSZ öntesztje, valamint a személyes konzultáció és képzés a pártok és alapítványaik jövőbeli gazdálkodásához nyújt támogatást, a már lezárt gazdálkodási évekre vonatkozó ellenőrzéseit az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően, valamint a minden pártra egységesen érvényes módszertan szerint el fogja végezni – hangsúlyozta Holman Magdolna.

Állami Számvevőszék