Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Szociális és köznevelési intézményfenntartók vezetői vesznek részt az ÁSZ tizedik vezetőképzésén

2020. 02. 13. 12:24
34 szociális és köznevelési feladatokat ellátó nem állami humánszolgáltató intézményfenntartó vezetője vesz részt az Állami Számvevőszék legújabb etikus vezetőképzésén. Az ÁSZ székházában rendezett nyitókonferencián Warvasovszky Tihamér alelnök hangsúlyozta: „a szabályszerű gazdálkodás elengedhetetlen a közfeladat-ellátás szakmai céljainak megvalósításához.” Az eseményen előadást tartott Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára, Dr. Birher Nándor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője és Kakas Sándor, az ÁSZ felügyeleti vezetője is.
Az Állami Számvevőszék célja, hogy tevékenysége a társadalom egészének hasznára váljon. Küldetése, hogy a jó gyakorlatok közreadásával támogassa a közpénzzel, közvagyonnal való hatékony, eredményes gazdálkodást és támogassa a jól irányított államot. E célt erősítette meg 2015-ben az Országgyűlés, amikor határozatában megbízta az Állami Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Ennek megvalósítása érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel együttműködve 2017-ben indította el etikus közpénzügyi vezetőképzését a már ellenőrzött szervezetek számára.

2019 novemberében az ÁSZ együttműködési megállapodást kötött a Károli Gáspár Református Egyetemmel is, amely kiterjed az integritás értékeinek, az integritás-tudatosságnak az erősítésére az egyházi és egyéb nem állami szervezetek vezetésében, vezetőképzésében.

2017-2018-ban múzeumigazgatók, gyermekvédelmi és szociális intézmények, egészségügyi szakrendelők, illetve két alkalommal köztulajdonú gazdasági társaságok elsőszámú vezetői vettek részt az ÁSZ vezetőképző programjában. 2019-ben állami tulajdonú gazdasági társaságok, az országos nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények, illetve önkormányzati tulajdonú vállalatok vezetői kaptak meghívást. 2020 januárjában pedig 20 kórház főigazgatója fejezte be az ÁSZ etikus vezetőképzését. Az ÁSZ ingyenes közpénzügyi vezetőképzését eddig összesen mintegy 150 költségvetési szerv, illetve nemzeti tulajdonú gazdasági társaság elsőszámú vezetője végezte el.

A sorrendben tizedik képzésen 34, az elmúlt időszakban az ÁSZ által ellenőrzött szociális és köznevelési feladatokat ellátó intézményfenntartó vezetője vesz részt. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke nyitóelőadásában leszögezte: „az ÁSZ célja és feladata a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez minden esetben a bizonyítékokkal alátámasztott ellenőrzési megállapítások adják az alapot.” Mint mondta: „a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, az ellenőrzések hasznosulása az ellenőrzött szervezetek szintjén és rendszerszinten egyaránt.”

Warvasovszky Tihamér kiemelte: „az államháztartáson kívüli, humánszolgáltatást végző szervezetek társadalmilag hasznos, közösségteremtő, közérdekű, illetve közhasznú tevékenységet végeznek, illetve sok esetben közfeladatokat látnak el.” Rávilágított: „a belső szabályrendszerekben, a pénzügyi és vagyongazdálkodásban előforduló szabálytalanságok és hiányosságok negatív következménnyel lehetnek a szakmai feladatellátás hatékonyságára és eredményességére is.”

Az eseményen Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta: Magyarországon a szociális ellátóhelyek kétharmadát civil, egyházi vagy önkormányzati fenntartók üzemeltetik, egyharmadát pedig az állam. Rámutatott: „a nem állami humánszolgáltató intézmények megnövekedett szerepvállalásával a pénzügyi támogatás is növekedett a szociális ellátás területén végzett munkáért. Míg 2010-ben ez a támogatás 41 milliárd forint volt, addig 2019-re ez az összeg várhatóan meghaladja a 120 milliárd forintot, tehát 2010 óta háromszorosára nőtt a nem állami humánszolgáltató intézmények részére nyújtott költségvetési támogatás.”

Dr. Birher Nándor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője előadásában azt járta körül, hogy az erkölcsi követelmények miként épülhetnek be a humánszolgáltató szervezetek szabályozásába és a gazdálkodási gyakorlatukba. Kakas Sándor, az ÁSZ felügyeleti vezetője pedig a nem állami humánszolgáltatatást végző intézményfenntartók számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatait összegezte.

Az öthetes távoktatás képzési tematikáját az Állami Számvevőszék – a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetével együttműködve – úgy alakította ki, hogy kifejezetten az egyes szervezetek és intézmények, illetve fenntartók első számú vezetői részére nyújtson hasznos ismereteket. A tematika középpontjában az etikus közpénzügyi gazdálkodás áll. A képzésen résztvevők záró megbeszéléssel fejezik be a kurzust 2020. március végén.

Állami Számvevőszék