Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Tovább épül a pénzügyi tudatosság hálózata a kormányhivatalokkal

2019. 11. 22. 11:26

Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék és a Nógrád Megyei Kormányhivatal a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében, a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) salgótarjáni rendezvényén. Domokos László, az ÁSZ és az MPGE elnöke hangsúlyozta: „Tennünk kell annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, azok hasznosítható tudásként jelenjenek meg a mindennapokban.” Az ÁSZ elnöke október 18-án Miskolcon, november 12-én pedig Debrecenben írt alá megállapodást a megyei kormánymegbízottal, és az ÁSZ a következő hónapokban további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést.

A Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) a magyar pénzügyi-gazdasági ellenőrzési szakma állami szektorát tömörítő szervezet. Tagjainak többsége az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Államkincstár munkatársai közül kerül ki. Az egyesület Nógrád megyei szervezete 2019. november 22-én rendezett szakmai eseményt Salgótarjánban, a „Közpénzekkel és közvagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzése” címmel, melynek keretében Domokos László, az Állami Számvevőszék és az MPGE elnöke együttműködési megállapodást írt alá Kalocsai Péterrel, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatójával.

Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság projektje már Salgótarjánban is

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését, és jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, valamint ezzel párhuzamosan a (köz)pénzügyekkel kapcsolatos attitűdök és magatartásformák fejlődése is megvalósuljon. Az Országgyűlés 2014-ben határozatban ismerte el, illetve támogatta az ÁSZ ez irányú tevékenységét, törekvéseit.

Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektjének legújabb területe az együttműködési háló kialakítása a megyei kormányhivatalokkal. Ennek keretében az ÁSZ tájékoztató anyagai, az online és közösségi médiaplatformokon elérhető animációs kisfilmjei a kormányhivatalok ügyféltereiben is elérhetőek lesznek, Miskolc és Debrecenben után már Salgótarjánban is. Mindez hozzájárul a kormányhivatalokban ügyeiket intéző lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítéséhez, a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez.

A salgótarjáni rendezvényen tartott előadásában Domokos László, az ÁSZ és az MPGE elnöke rámutatott: „Szem előtt kell tartanunk, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi kutatások bebizonyították a pénzügyi tudatosság fejlesztésének szükségességét. Nem elégséges csupán az iskolások szemléletformálására hagyatkozni, szükség van a felnőtt korosztály pénzügyekhez kapcsolódó, gazdálkodási tudásának és tudatosságának fejlesztésére is. Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektje, illetve a megyei kormányhivatalokkal megszülető együttműködési megállapodások ehhez járulnak hozzá” – hangsúlyozta Domokos László a nógrádi megyeszékhelyen.

További megyeszékhelyekre jut el az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektje

Az Állami Számvevőszék a következő hónapokban további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében.

Állami Számvevőszék