Tudásmegosztás az integritás jegyében

2021. 07. 07. 10:05

Aktívan együttműködik az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a Közbeszerzési Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal. Erről állapodtak meg a szervezetek vezetői. Cél az integritásfejlesztés jó gyakorlatainak megosztása, illetve tapasztalatok átadása.

Az Állami Számvevőszék kezdeményezésére 2011. november 18-án írt alá közös nyilatkozatot a közigazgatási és igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az ÁSZ elnöke, amelyben erkölcsi kötelezettséget vállaltak az általuk vezetett állami szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítésére, illetve a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésére. Az összefogáshoz azóta több állami szervezet is csatlakozott: 2012-ben az Országos Bírósági Hivatal, 2014-ben a Belügyminisztérium, 2016-ban a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank, 2020-ban pedig a Gazdasági Versenyhivatal.

Négy együttműködő szervezet – az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a Közbeszerzési Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal – között most az eddiginél is aktívabb, rendszeres szakértői szintű egyeztetési fórum is kezdetét vette. Az elmúlt hetekben két alkalommal került sor egy elnöki szintű megbeszélésre, amelyen meghatározásra kerültek azok a témák és előadások, amelyeket egyrészt a partnerek szakértői szinten ismertetnek és vitatnak meg, másrészt egy-egy téma szélesebb körben való terjesztése érdekében tudásmegosztó konferenciák megrendezésére kerül sor. Az együttműködő partnerek az egyeztetés keretében kijelölték a következő negyedév fókusztémáit, amely az integritás, a belső ellenőrzés és a digitalizáció.

Domokos László, az ÁSZ elnöke, Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke és Kandrács Csaba, az Magyar Nemzeti Bank alelnöke egyetértettek abban, hogy nagy szükség van a tapasztalatok megosztására, illetve a közös munka elmélyítésére. Az Integritás Kerekasztal résztvevői emellett már megkezdték a decemberi éves konferenciára való felkészülést, illetve az elmúlt 10 év eredményeit bemutató jubileumi kiadvány előkészítését is.

A szervezetek vezetői bíznak abban, hogy a kölcsönös tudásmegosztás kiszélesítésével hozzájárulnak a közös kapcsolódási pontok feltárásához, az integritási tapasztalatok széles körű megosztásához és a jó gyakorlatok egymás munkájába történő beépítéséhez.

Állami Számvevőszék
Magyar Nemzeti Bank
Közbeszerzési Hatóság
Gazdasági Versenyhivatal