Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Új arculatot, új logót kapott az Állami Számvevőszék

2020. 02. 01. 09:00
Megújítja arculatát az idén 150 éves Állami Számvevőszék. Az ÁSZ új logója a folytonosságot, a folyamatos fejlődést szimbolizálja, az emblémában megjelenő türkiz vonal pedig a modern kor, a digitalizáció kihívásaihoz való alkalmazkodás képességét jeleníti meg. Az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre.
150 év telt el azóta, hogy 1870-ben létrejött az első független magyar Állami Számvevőszék. Az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, másfél évszázada a közpénzek őre. 1949-ben megszüntették, az 1989-es rendszerváltás, illetve az 1990. január 1-jei újraindulás óta az ÁSZ a magyar demokrácia pénzügyi garantőr szervezete.

Az elmúlt 10 évben az az Állami Számvevőszék a működési folyamatait, illetve szervezeti struktúráját illetően alapvető megújuláson ment keresztül. Ez magában foglalta a módszertanok folyamatos fejlesztését, a belső folyamatok átalakítását a tervezéstől egészen a hasznosulásig, valamint a minőségbiztosítás, a humánerőforrás-gazdálkodás újragondolását és megerősítését. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott az ÁSZ – a közpénzt felhasználókat támogató – tanácsadó, tudásmegosztó tevékenysége, amely a közpénzekkel való bánást javítja.Az Állami Számvevőszék az Alaptörvényhez illeszkedve a magyar társadalom érdekében végzi a törvényekben meghatározott feladatait. Értékeli és elemzi a közpénzek felhasználását és a közvagyon kezelését. Küldetése, hogy a szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel, valamint széleskörű tudásmegosztó tevékenységével előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, és hozzájáruljon a „jól irányított államhoz".

Az Állami Számvevőszék célja a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások adják a kiinduló alapot. Mindez azt jelenti, hogy a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.A szervezet és a működési folyamatok után 2020. február 1-től megújul az Állami Számvevőszék arculata is, amely az értékőrző megújulás eredménye. Az ÁSZ új, digitális arculata. Az ÁSZ új logója a folytonosságot, a folyamatos fejlődést szimbolizálja, az emblémában megjelenő türkiz vonal pedig a modern kor, a digitalizáció kihívásaihoz való alkalmazkodás képességét jeleníti meg. A nemzeti címer a magyar államiságot jelképezi. Az ÁSZ színei a sötétkék, a türkiz, a fehér, illetve az ezüst. Az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre.

Az Állami Számvevőszék megújult hírportálját az alábbi linkre kattintva érhetik el:

https://www.aszhirportal.hu/

Az Állami Számvevőszék elnökének, Domokos Lászlónak a megújult honlapját az alábbi linkre kattintva érhetik el:

http://www.domokoslaszlo.com/

Állami Számvevőszék