Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Indul az ÁSZ integritás felmérése, több mint 10 ezer szervezet kapcsolódhat

2018. 09. 27. 08:30

Egyszerűsödött az Állami Számvevőszék integritás kérdőíve és egy egyedülálló önértékelési rendszert is magában foglal 2018-tól. Az ÁSZ hét éve végzi a közszféra korrupciós kockázatait feltérképező felmérését, amely most nyolcadik alkalommal, a Projekt fenntartási idejének lejártával is folytatódik. Szeptember 26-án az ÁSZ kiküldte az első, adatközlésre felkérő leveleket, amelyek a következő napokban több mint 10 ezer költségvetési szervhez érkeznek meg.

Az integritásalapú átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás megteremtése kiemelt feladatként jelenik meg az Állami Számvevőszék Stratégiájában, ezért az intézmény 2018-ban nyolcadik alkalommal, megújult formában folytatja a közszféra intézményeit érintő Integritás felmérését.

A 2011-ben indított, önkéntes Integritás felmérés azokat a tényezőket tárja fel, amelyek károsan befolyásolhatják a közintézmények korrupciós kockázatokkal szembeni védekezőképességét. A felmérések eredményeként évről-évre jobban láthatóvá válnak a magyar közintézmények korrupció szempontjából veszélyeztetett területei, illetve a kontrollkörnyezet kiépítettsége révén az azzal szembeni ellenálló képességük. A felmérésben való részvétel hozzásegíti az egyes intézményeket saját integritásuk erősítéséhez: tudatosulnak a korrupcióval veszélyeztetett területek, és nyilvánvalóvá válik, hogy milyen kontrollok kiépítésére, illetve eredményesebb működtetésére van szükség az adott szervezet integritásának érzékelhető javulása érdekében.

Az elmúlt hét évben a közszféra intézményeinek integritási helyzetéről gyűjtött adatok alapján szükségessé vált az Integritás felmérés megújítása. A jogszabályi környezet változása következtében egyes „lágy” integritás kontrollok időközben „kemény” kontrollá alakultak, vagyis bekerültek a törvényi szabályozásba. Továbbá olyan új technológiák, automatizált rendszerek jelentek meg, mint például a gyorshajtás észlelése és automatikus szankcionálása, amelyek még inkább biztosíthatják a közintézmények integritását.

Változások a felmérésben

A korábbi felmérések tapasztalatai azt mutatták, hogy a kérdések számossága és összetettsége egyszerűsíthető, ezért a korábbi kérdőívben szereplő 169 kérdés a megújítás során 93-ra csökkent. Emellett az értékelési módszertan is megújult: az idei évtől minden résztvevő szervezet esetén egy kockázati index jelzi a veszélyeztetettség mértékét, ezáltal a kockázat mértéke egyértelműen beazonosítható, összehasonlítható.

Az átdolgozott kérdőív legfontosabb újdonsága, hogy a kitöltők számára önértékelést nyújt az egyes integritási területekre vonatkozóan, amelyet össze tudnak hasonlítani a saját, intézménycsoportos eredményeikkel. Ezzel a válaszadók felmérhetik azokat a területeket, ahol fejlődésre van szükségük.

Az Integritás kérdőív kitöltése ezen túl online felületen keresztül történik

Az Állami Számvevőszék a következő napokban több mint 10 ezer költségvetési szervnek küld felkérő levelet. Az online kérdőív kitöltésére 2018. október 24-ig minden költségvetési szervnek lehetősége van. A kérdőív a https://felmeres.asz.hu/ oldalon található.

Az adatfelvétellel kapcsolatos információk az Integritás Portálon is megjelennek, illetve az adatfelvétel ideje alatt az Állami Számvevőszék munkatársai készséggel állnak az intézmények rendelkezésére a 06-80-500-800-as ingyenesen hívható telefonszámon.

A felmérésben való részvétel minden költségvetési szerv számára nyitva áll! A közszféra integritási helyzetéről 2017-ben készült elemzés ide kattintva olvasható el.

Állami Számvevőszék