Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Magyarország érdeke az, hogy a pártok betartsák a törvényeket

2019. 02. 20. 14:50

Alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az egyes pártok gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért és azok törvényekben rögzített jogkövetkezményeiért az érintett pártoknak kell vállalniuk a felelősséget. A jogállami normákkal teljes mértékben ellentétes, hogy az érintett pártok és képviselők a saját anyagi és pártpolitikai érdekeik miatt, arra próbálják rábírni az Állami Számvevőszék elnökét, hogy törvénysértő módon avatkozzon be az ÁSZ ellenőrzésvezetői által tett tényszerű megállapításokba.

Az Állami Számvevőszék határozottan visszautasítja, hogy egyes pártok a jogállami kereteket megsértve ismételten pártpolitikai nyomásgyakorlással próbálják befolyásolni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét, valamint ismételten durva, személyeskedő támadást intéztek az ÁSZ elnöke ellen.

Az érintett pártok az Állami Számvevőszék elleni támadással nyilvánvalóan saját törvénysértéseiket, szabálytalanságaikat próbálják elfedni. Az Állami Számvevőszék nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy független a pártpolitikától, és nem vesz részt a pártpolitikai kampányküzdelmekben.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései során mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja. A független Állami Számvevőszék minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Pontosan ez az, ami garantálja a jogállami kereteket, illetve a demokratikus normáknak való megfelelést.

Állami Számvevőszék