ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

2021-ben a legnagyobb teljesítményét érte el az ÁSZ

Módszertani fejlesztések; új megközelítésű valós idejű ellenőrzések; az ellenőrzöttek kisebb terhelése; lefedettség növelés; az ellenőrzött szervezetek vezetőit felkészítő, támogató tevékenység; lényegesség, közérthetőség, valamint papírmentességre való áttérés a napi működésben. Ezek jellemezték az ÁSZ tavalyi munkáját, valamint a legnagyobb fejlődést ezeken a területeken érte el az elmúlt több mint 10 év során.

A világjárvány ugyan nagy kihívást jelentett az ÁSZ számára, valójában hatalmas lehetőségeket is nyitott, amely átírta az Állami Számvevőszék megszokott munkakörülményeit, de ezzel meg is erősítette a szervezetet.

Ebben a környezetben az ÁSZ, mint az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve az elmúlt évben is – eleget téve a törvényben meghatározott feladatkörének – elvégezte megtervezett feladatait, így a központi költségvetés végrehajtásának, az államháztartás gazdálkodásának, az államháztartásból származó források felhasználásának, illetve a nemzeti vagyon kezelésének az ellenőrzését.

A mai naphoz hasonlóan, az Országgyűlés az elmúlt tizenkét évben is, több mint kétharmados többséggel fogadta el az ÁSZ beszámolóját – ezzel is elismerve tevékenységét, illetve egy új határozatban megerősítette az Állami Számvevőszéknek azon feladatát, mely szerint az Országgyűlésnek értékeléseket készít bizonyos törvények végrehajtásának és a törvényekben kijelölt intézményrendszereknek az állapotáról. Az elmúlt 12 évben szinte minden évben született országgyűlési határozat az ÁSZ tevékenységeinek megerősítéséről, amely mutatja az ÁSZ munkája iránti bizalmat.

Soha nem látott ellenőrzési lefedettség

Az elmúlt több mint 10 évben az Állami Számvevőszék – főként ellenőrzései tekintetében – módszertanilag és technológiailag is komoly mérföldköveket tudhat maga mögött, amelyek az eredményesség növelését szolgálták.

A módszertani változások lehetővé tették, hogy az Állami Számvevőszék azonos program és azonos kritériumok szerint több ellenőrzött szervezetet is magába foglaló jelentéseket hozzon nyilvánosságra, így a jelentések számának csökkenése mellett az ellenőrzött szervezetek száma közel 20-szorosára nőtt. Amíg tehát 2010-ben 550 szervezetről, 2020-ban 1534 szervezetről, addig a tavalyi évben összesen 10 554 szervezetről tett közzé jelentést. Ez a mennyiségi ugrás rendkívül fontos, ugyanis a növekvő ellenőrzési lefedettség érdemben segíti elő a közpénzekkel való gazdálkodás javulását és átláthatóságát is.

A tavalyi évben lezárt ellenőrzésekkel 8 szervezetcsoport – tankerületi központok, szociális intézmények, rendvédelem, nemzetbiztonság, múzeumok, katasztrófavédelmi szervek, gyermekvédelmi intézmények, előadó-művészet – lefedettsége vált teljeskörűvé.

Fontos mérföldkő és jelentős eredmény volt, hogy 2021-ben, az ÁSZ története során először volt képes egyidejűleg értékelni a magyarországi önkormányzati rendszert, és egyszerre terelte a szabályos és jogkövető magatartás megerősítése irányába, valamint az etikus vezetés gyakorlatának továbbfejlesztésében.

Azt a fejlődést, amely az ellenőrzésektől a segítő, tanácsadó, széleskörű áttekintést biztosító ellenőrzésekig vezetett, a technikai fejlesztés és a pandémia segítette elő. Ennek keretében Állami Számvevőszék kialakította az ellenőrzött szervezeteket kevésbé terhelő elektronikus adatbefogadó rendszerét, amely az ÁSZ munkáját is korszerűsítette, átláthatóbbá tette.

Cél a közpénzügyi helyzet javítása

Nagy jelentőségű elmozdulás, hogy a múlt hibáinak feltárása mellett, a bizonyítékokon alapuló átfogó értékelésre nyílt lehetőség. Az ÁSZ a jelen idejű ellenőrzések felé nyitott. A digitalizációs eszközök és az adatelemzés lehetőséget teremtettek ugyanis arra, hogy a jelen időben levont következtetések és értékelések alapján tovább növelje tevékenységének hasznosulását. A számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés, hanem az értékelés lett, amely a közpénzügyek fejlesztését, valamint az eredmények fenntartásának támogatását alapozza meg.

Tanácsadás, felkészítés

Újabb mérföldkövet jelentett 2021-ben, hogy az ÁSZ már az ellenőrzés folyamán, de a hiányosságok megállapításait követően tanácsadást nyújtott a közpénzügyi helyzet javítása mellett elkötelezett szervezetek részére. Támogató, ún. „management by letter”-ekben jelezték a feltárt szabálytalanságokat, hiányosságokat, hogy az ellenőrzött szervezetek vezetői mielőbb intézkedhessenek azok jövőbeni megszüntetése érdekében, ezzel biztosítva az általuk vezetett szervezet szabályszerű működését, gazdálkodását. Ezen tevékenység utóhatása folyamatosan érződik, hiszen rendre érkeznek olyan visszajelzések százai havonta, amelyekben az érintett vezetők a megtett intézkedésekről számolnak be.

Közérthetőség

Az Állami Számvevőszék kulcsfontosságúnak tekinti az állampolgár középpontba állítását. Az üzeneteket ezért közérthetően, minél szemléletesebben igyekszik elmondani, így támogatva azok hatékonyabb célba érését. Ennek megfelelően megújította a számvevőszéki jelentéseket, amelyek az ellenőrzések eredményeit immár két oldalban, egy lényegre törő értékelés és egy vizualizációt támogató infografika segítségével közlik a korábbi 100 oldalt is meghaladó terjedelemhez képest.

Az ÁSZ a beszámoló mellett a hazai lakosság számára is összeállított egy tájékoztató füzetet, azzal a céllal, hogy az állampolgárok is megismerhessék azt a munkát, amelynek révén az ÁSZ hozzájárul hétköznapjaik biztonságához, életminőségük javításához, illetve a hazai gazdaság fejlődéséhez.

Állami Számvevőszék

Megszakítás