ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

414 millió forinttal járul hozzá az ÁSZ a felmerülő kiadásokhoz

A 2019-es takarékos gazdálkodásának, illetve a különböző hatékonyságnövelő intézkedéseknek köszönhetően több mint 414 millió forint maradványt utalt át az Állami Számvevőszék a központi költségvetésnek. Az ÁSZ ezzel is hozzájárul a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos állami kiadásokhoz. Mindezt úgy, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetben is folyamatosan végzi a törvényben meghatározott feladatait, hozzájárul a közpénzügyi rendszer szabályozottságának és hatékonyságának erősítéséhez.

Több mint 60 százalékkal, közel 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát az Állami Számvevőszék 2019-ben – emelte ki Domokos László, a 2019. december 29-én megjelent évértékelésében. Az ÁSZ elnöke rávilágított: az elmúlt évek hatékonyságnövelő fejlesztéseinek köszönhetően 2019-ben magasabb fokozatba kapcsolt az Állami Számvevőszék. Mint mondta: „Célunk, hogy mindenhová eljussunk, ahol közpénzt használnak, vagy közvagyont kezelnek és feltárjuk a közpénzügyi kockázatokat.”

Domokos László hozzátette azt is, hogy az ÁSZ célja a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások, illetve az ÁSZ elemzéseinek következtetései adják a kiinduló alapot. Mindez azt is jelenti, hogy „a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása” – húzta alá az ÁSZ elnöke.

Az elmúlt években megvalósított módszertani, technológiai, illetve humánerőforrás fejlesztéseknek köszönhetően az Állami Számvevőszék 2020-ra átállt a digitális ellenőrzésre, illetve a digitalizáción alapuló munkakörnyezetre. Ennek köszönhetően az ÁSZ a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzetben is dolgozik, biztosítja a dolgozóinak a biztonságos munkakörnyezetet és ellátja a törvényekben előírt feladatait. Szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel és széleskörű tudásmegosztó tevékenységével előmozdítja a közpénzügyek átláthatóságát és hozzájárul a „jól irányított államhoz”, a közpénzügyi jogállami keretek fenntartásához.

Az Állami Számvevőszék gazdálkodását évek óta hatékonyság jellemzi. Ennek köszönhetően 2019-ben az ÁSZ összesen 414.381.554 forintot takarított meg, amelyet 2020. április 2-án visszautalt a központi költségvetés maradvány alapjába. Mindez azt jelenti, hogy az ÁSZ az egészségügyi veszélyhelyzet időszakában több mint 414 millió forinttal járul hozzá a felmerülő állami kiadásokhoz, így a koronavírus elleni védekezéshez.

Horváth Bálint, szóvivő, Állami Számvevőszék

Megszakítás