ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az ÁSZ reagálása a Demokratikus Koalíció alelnökének alaptalan vádaskodásaira

Az Állami Számvevőszék ismételten felszólítja a Demokratikus Koalíció alelnökeit, hogy tartózkodjanak az ÁSZ rágalmazásától. Az ÁSZ senkit nem fenyegetett meg, hanem hivatalos levélben hívta fel az érintettek – így Molnár Csaba és Varjú László – figyelmét, hogy az elmúlt hetekben tett nyilatkozataikban valótlanságokat terjesztettek és jogellenes módon rágalmazták az Állami Számvevőszéket, megsértve az ÁSZ jó hírnevét. Az ÁSZ ezúton is felhívja a figyelmet, hogy a jelentés kézhezvételétől számított 30 napos határidőn belül várja a Demokratikus Koalíció intézkedési tervét.

A Demokratikus Koalíció alelnökei, Molnár Csaba és Varjú László az elmúlt hetekben az Állami Számvevőszék működését és ellenőrzési tevékenységét érintő, valótlan, az ÁSZ hírnevét sértő politikai nyilatkozatokat tettek, többek között bűncselekménnyel vádolták meg a Számvevőszéket. Erre reagálva az ÁSZ levelében hívta az érintettek figyelmét nyilatkozataik valótlan tartalmára és esetleges jogi következményeire. Az ÁSZ a levélben kérte az érintetteket, hogy a jövőben tartózkodjanak az ÁSZ ellenőrzési tevékenységére és intézményi függetlenségére tett valótlan, megalapozatlan és a jó hírnév sértésére alkalmas kijelentésektől.

AZ ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul végzi. Az ÁSZ független a politikától, nem vesz részt a politikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegelhet politikai szempontokat. Az ÁSZ a pártok ellenőrzése során mindenben a vonatkozó és hatályos törvények előírásai, és a minden pártra egységesen érvényes eljárási szabályok szerint, mint jogalkalmazó járt és jár el.

Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az ÁSZ-szal szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik.

Az Állami Számvevőszék a Demokratikus Koalíció ellenőrzése során a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával és a minden pártra vonatkozó eljárási szabályok szerint járt el. Az ÁSZ ezúton is felhívja a figyelmet, hogy törvényi előírás szerint a jelentés megállapításai és javaslatai alapján az ellenőrzött szervezetek vezetőinek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük, amelyet kötelesek megküldeni az ÁSZ részére.

Állami Számvevőszék

Megszakítás