ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

A családpolitikáról és a devizahitelezésről egyeztetnek a V4-ek számvevőszékei

Egynapos egyeztetést tart Budapesten a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák számvevőszék, 2019. május 28-án. Az elnöki szintű találkozón a résztvevők megvitatják az egyes országok családpolitikai intézkedéseinek társadalmi és közpénzügyi vonatkozásait, valamint megosztják tapasztalataikat a deviza alapú hitelezéssel kapcsolatos társadalmi és gazdasági problémák kezelési lehetőségeiről. A szakmai eseményen a négy ország számvevőszéki vezetői és szakértői mellett előadást tart Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is.

A Visegrádi országok számvevőszékei között példamutatóan szoros együttműködés jött létre az elmúlt több mint két és fél évtizedben. Az ebből fakadó tapasztalatcsere pedig segíti a közös kihívásokra való felkészülést – szögezte le köszöntőjében a szakmai egyeztetést kezdeményező Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. A magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák legfőbb ellenőrző intézmények vezetői 1993 óta évente találkoznak, a jubileumi 25 éves találkozót, 2018-ban éppen Budapesten rendezték meg.

A 2019. május 28-án – szintén Budapesten megtartott – két konkrét téma (családtámogatási kiadások és devizahitelesek állami megsegítése) köré szervezett egyeztetésen Domokos László, az ÁSZ elnöke elmondta: a negatív demográfiai folyamatok kezelése, valamint a 2008-as gazdasági válság következtében kialakult devizahitel krízis eltérő mértékben és módon, de mind a négy Visegrádi országot érintette, illetve jelenleg is érinti. A mai találkozó kiváló lehetőséget teremt a tapasztalatok, illetve a felmerülő kihívások megosztására, a közös gondolkodásra – tette hozzá. Domokos László az ÁSZ szerepéről szólva elmondta: törvényben meghatározott feladatunk a makrogazdasági és költségvetési kockázatok feltárása, a Költségvetési Tanács munkájának támogatása, a mai esemény témaválasztása is ezt szolgálja.

Az egynapos szakmai egyeztetésen részt vesz Krzysztof Kwiatkowski, a lengyel számvevőszék elnöke, Karol Mitrík, a szlovák számvevőszék elnöke és Zdeňka Horníková, a cseh számvevőszék alelnöke. A felek egyetértettek abban, hogy a két téma a Visegrádi országok számvevőszékeinek is nagy kihívást jelent, hiszen a legfőbb ellenőrző intézmények meghatározott célja a jól irányított állam támogatása.

Az eszmecserén a két témában a négy ország számvevőszéki szakértői részletesen bemutatják az országuk érintettségét, a költségvetési és társadalmi kockázatok mértékét, valamint a kezelési lehetőségeket és módszereket. A magyar családpolitikai intézkedéseket Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára ismerteti, a deviza – elsősorban svájci frank – alapú hitelekkel kapcsolatos krízis magyarországi kezeléséről pedig Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke tart előadást.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a megbeszélésen felvetette, hogy a határokon átnyúló, az online térben megvalósuló e-kereskedelemmel kapcsolatos közpénzügyi és ellenőrzési kihívások feltárása és hatékony kezelése is a maihoz hasonló közös gondolkodást igényel. Mindez azt is jelenti, hogy a jövőben is folytatódik a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák számvevőszékek közötti szoros szakmai együttműködés.

Állami Számvevőszék

Megszakítás