ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

A közszféra vezetőit képzi az Állami Számvevőszék

Az Állami Számvevőszék október 26-án rendezi meg „Közszolgáltató szervezetek menedzsmentje – Fókuszban a múzeumok” című konferenciáját. Az ÁSZ „Jó gyakorlatok” szemináriumát első alkalommal egy másfél napos képzési modullal is kiegészíti, melyen először a múzeumok első számú vezetői vehetnek részt. Az ingyenes képzés közvetlenül a konferencia után indul, október 27-én is folytatódik, majd öt héten keresztül távoktatás keretében is zajlik. A tematika középpontjában az etikus közpénzügyi gazdálkodás áll, és kifejezetten a költségvetési intézmények első számú vezetői részére nyújt hasznos ismereteket.

Az Állami Számvevőszék tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a „jó gyakorlatok” terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. E célt erősítette meg, hogy 2015-ben az Országgyűlés határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Ennek érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel 2016. február 1-jével létrehozta a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket. A 2016 szeptemberében indult képzési program célkitűzése az etikus közpénzügyi vezetőképzés tudományos megalapozása, és kifejezetten a költségvetési intézmények első számú vezetői számára készült, az ő munkájukat kívánja segíteni.

A képzési programba történő bekapcsolódás lehetőségét az ÁSZ elsőként a múzeumok igazgatói, főigazgatói részére ajánlotta fel ellenőrzési tapasztalati alapján. Az ÁSZ a megyei hatókörű városi múzeumok ellenőrzését 2015 második felében kezdte meg mind a 19 megyei hatókörű városi múzeumnál, a jelentéseket 2016 decembere és 2017 februárja között, több ütemben hozta nyilvánosságra. Ellenőrzési tapasztalatait az ÁSZ egy átfogó elemzés formájában is feldolgozta, amelyet 2017 májusában tett közzé. A megyei múzeumok ellenőrzése mellett 2017-ben elvégezte az ÁSZ három fővárosi, központi költségvetési intézményként működő múzeum ellenőrzését is.

Az ÁSZ az egyes intézmények tekintetében eltérő mértékű, de olyan sorozatos szabálytalanságokat tárt fel, amelyek veszélyeztethetik a múzeumok által kezelt, állami tulajdonban lévő kulturális javak megőrzését. A vezetői irányítási rendszerekben is hiányosságokat és szabálytalanságokat tapasztalt az ÁSZ: a megyei múzeumok közül mindössze egy volt, amelynél a vezetői irányítási rendszer összesített értékelése az ellenőrzött időszak egészében szabályszerű volt. Továbbá a három központi költségvetési intézményként működő fővárosi múzeumból kettő esetében a múzeumigazgató által kialakított belső irányítási rendszer nem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Az október 26-án délelőtt megrendezésre kerülő konferencián a résztvevők Domokos László, az ÁSZ elnöke, Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője, Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, Szekeres Antal, Debrecen Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője, valamint Csókay Ákos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnöke előadását hallgathatják meg.

A konferenciát követően a múzeumok első számú vezetői részére szervezett képzés közvetlenül négy, egyenként egy óra időtartamú előadással indul, és október 27-én interaktív elemeket is tartalmazó modulokkal folytatódik. A résztvevők ezután öt héten keresztül távoktatás keretében mélyíthetik el tudásukat, vezetői ismereteiket. A képzési tematikát – a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetével együttműködve – úgy alakította ki az ÁSZ, hogy az előadások kifejezetten a költségvetési intézmények első számú vezetői részére nyújtsanak hasznos ismereteket. A tematika középpontjában az etikus közpénzügyi gazdálkodás áll. Emellett a képzés érinti az értékteremtés, etikai dilemmák a vezetésben, a szervezeti integritás megteremtése és megerősítése a közszférában, a közszolgáltatások teljesítménymenedzsmentje és a menedzsment kontroll témaköreit is. A jövőben az ÁSZ várhatóan további intézménycsoportokra, illetve közpénzügyi területekre is kiterjeszti az ellenőrzési tapasztalataira épülő vezetőképző programját.

Állami Számvevőszék

Megszakítás