ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

A választáson indult valamennyi, pártlistát állító pártot ellenőrzi az ÁSZ

Az április 6-i országgyűlési választáson indult és központi költségvetési támogatásban részesült valamennyi jelölőszervezet elszámolását ellenőrzi az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ értékelte és elemezte az elmúlt három hónapban beérkezett kérelmeket és a csatolt bizonyítási indítványokat, ezek alapján az ÁSZ főtitkára kezdeményezte a pártlistát állító, de mandátumot nem szerzett pártok ellenőrzésének előkészítését.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényi előírás alapján hivatalból ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait. Az ellenőrzés folyamatban van, az ÁSZ június elején kiértesítette a 106 országgyűlési képviselethez jutott jelöltet és 9 jelölő szervezetet, valamint megkezdte az ellenőrzést a Magyar Államkincstárnál.

Az ÁSZ – szintén törvényi előírás szerint – az országgyűlési képviselethez nem jutott jelöltek, vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi. Az ellenőrzés iránti kérelmet a törvényben meghatározottak szerint az április 6-i választást követő három hónapon belül, július 6-áig lehetett benyújtani bizonyítási indítvány csatolásával.

Az ÁSZ az összes beérkező kérelmet és megkeresést értékelte és elemezte. Ezt követően az ÁSZ főtitkára a mandátumot nem szerzett, de a választáson pártlistát állító és így állami támogatásban részesült 14 jelölőszervezet mindegyikénél kezdeményezte az ellenőrzés előkészítését, majd azt követően annak lefolytatását.

Az ÁSZ minden esetben utólagos pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzést végez, amelyet az ellenőrzöttek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira (pl. szerződések, megállapodások, bankszámlakivonatok, adományozók befizetését igazoló postai utalványok, számlák, kiadások és költségek elszámolási dokumentumai), egyéb közzétett adataira, valamint a sajtótermékek által megküldött, ÁSZ honlapján közzétett adatokra alapoz.

Az ellenőrzéseket a törvényi előírás értelmében az ÁSZ a választást követő egy éven belül végzi el, így azok eredményéről a jelentések nyilvánosságra hozatalakor állnak majd rendelkezésre részletes információk. Az ÁSZ minden esetben a hatályos törvényi előírások szerint jár el és törvénysértés gyanúja esetén jelzéssel él az adott ügyben eljárási jogkörrel rendelkező hatóságok felé.

Állami Számvevőszék

Megszakítás