ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Alaptörvénynek megfelelően dolgozik az ÁSZ

Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, ezért az Állami Számvevőszék a jogállami kereteknek megfelelően az egészségügyi veszélyhelyzetben is végzi a törvényekben meghatározott feladatait. Már zajlik a 2019. évi zárszámadás ellenőrzése, valamint az ÁSZ véleményével hozzá fog járulni a 2021-es költségvetés megalkotásához. Mindemellett az ÁSZ minden magyarországi önkormányzatnál elvégzi a korrupció elleni védettséget biztosító integritáskontrollok értékelését, támogatva ezzel az önkormányzatokat. Az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatait megosztja a kórházparancsnokokkal is.

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve. Az ÁSZ törvényben meghatározott feladatkörében ellenőrzi a központi költségvetés végrehajtását, az államháztartás és az önkormányzatok gazdálkodását, az államháztartásból származó források felhasználását, valamint a nemzeti – állami és önkormányzati – vagyon kezelését.

A veszélyhelyzetben is fennáll az Országgyűlés ellenőrző szerepe

Mivel az Alaptörvény 54. cikk (2) bekezdése alapján „Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel”, ezért természetesen az Alaptörvény 43. cikke sem, amely az Állami Számvevőszék feladatait határozza meg. Ebből kifolyólag az ÁSZ a veszélyhelyzet ideje alatt is köteles és jogosult alkotmányos feladatkörét az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerveként ellátni, természetesen a járványhelyzet okozta körülmények figyelembevételével. Áder János köztársasági elnök is rámutatott, hogy „az Országgyűlés ellenőrző szerepe, a kormány beszámolási kötelezettsége a járvány idején is megmarad.”

Az Alaptörvény rendelkezéseinek az elfogadása egyben az ÁSZ ellenőrzési tevékenységével való együttműködést is jelenti. Ebből következően az ÁSZ ellenőrzési tevékenységének a felfüggesztése az Országgyűlés ellenőrzési szerepét csorbítaná, tehát az alkotmányos rendet, jogállami kereteket függesztené fel.

A szabálykövetésnek és rendezettségnek a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van. Az ÁSZ elemzései szerint ugyanis a rendkívüli állapot fokozott integritási, illetve szabálysértési kockázatot jelent. Az ÁSZ ennek megfelelően végzi feladatait és nagy hangsúlyt helyez a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére.

Kapcsolódó cikkek:

Az ÁSZ sikeresen átállt a digitális környezetben folyó munkára

A digitalizáció, a digitális átállás a magyar közszféra legjelentősebb kihívása, amelyre az Állami Számvevőszék meglévő tapasztalatai alapján gyorsan reagált. Az ÁSZ így az egészségügyi veszélyhelyzetben zökkenőmentesen, digitális módon folytatja a törvényben meghatározott ellenőrzési, elemzési tevékenységét.

Kapcsolódó cikk:

Állami Számvevőszék

Megszakítás