ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék közleménye

Az Állami Számvevőszék elnöke meghívást kapott az Országgyűlés bizottsági elnökeinek hétfői találkozójára, ahol egyebek mellett tájékoztatást ad az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységéről és a kedden nyilvánosságra hozott 2014. évi Integritás-felmérés eredményeiről, tapasztalatairól is.

A 2009-ben indult Integritás Projekt keretében végzett felmérés-sorozattal az ÁSZ az egész világon egyedülálló „magyar modellt” alakított ki, egy Európai Uniós projekt révén egy holland módszer adaptálásával és továbbfejlesztésével. A felmérést az ÁSZ 2011-ben az egész magyar közszférára kiterjesztette, tavaly létrejött az Integritás Támogatók Köre, amelyhez több mint 1300 közintézmény csatlakozott.

Az ÁSZ felmérésének módszere más, korrupciós helyzetet értékelő elemzésekkel szemben nem „érzékelésen”, hanem objektív kritériumrendszeren, mérőszámokon alapul. Az önkéntesen kitölthető kérdőív egyfelől a válaszadó szervezet feladatrendszere és működési körülményei alapján azonosítja a korrupciós kockázatokat, másfelől a belső kontrollok kiépítettségére, a szervezetek védettségére irányuló kérdésekből áll össze. Ebből is következik, hogy az ÁSZ nem a korrupció meglétét, hanem az egyes közintézmények veszélyeztetettségét, a meglévő kockázatokat azonosítja be, és feltérképezi, hogy milyen belső kontrollokat épített ki az adott szervezet a korrupciós veszélyek kivédése érdekében.

Az ÁSZ december 2-án hozta nyilvánosságra az idei, immár negyedik alkalommal elvégzett Integritás felmérésének eredményeit. Idén minden eddiginél több, 1584 szervezet – a dolgozói létszámot tekintve a magyar közszféra teljes létszámának több mint fele – töltötte ki a 155 kérdésből álló felmérést. Az ÁSZ megállapította, hogy a felmérésben tavaly is részt vett szervezetek korrupciós kockázatai kismértékben csökkentek, a kontrollok szintje pedig ezzel egyidejűleg emelkedett, vagyis a kockázatok és a kontrollok közötti olló szűkült 2013-hoz képest.

Az idei felmérés eredményei azt mutatják, hogy magyar közszféra intézményei egyre elkötelezettebbek a megelőzésen alapuló korrupció elleni küzdelem terén, és a kormányzati intézkedések pozitív hatásai is nyomon követhetők.
Az ÁSZ a Stratégiájában foglaltakra építve, a nemzetközi jó gyakorlatokat is hasznosítva kötelezte el magát az integritásalapú közigazgatási kultúra meghonosítása mellett. Az Integritás-felmérés eredményeit és a legfrissebb tapasztalatokat az ÁSZ elnöke hétfőn az Országgyűlés bizottsági elnökeinek is bemutatja.

Állami Számvevőszék

Megszakítás