ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék közleménye

A Népszava 2013. november 23-ai száma idézi Tóbiás Józsefnek, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettesének azt az állítását miszerint „még a Költségvetési Tanács is azt állapította meg, hogy a 2014-es költségvetés bevételeinek 52 százaléka megalapozatlan”. Ezzel kapcsolatban az Állami Számvevőszék az alábbi közleményt teszi.

A Költségvetési Tanács egyáltalán nem nyilvánított véleményt a 2014-es költségvetés bevételeinek megalapozottságáról, mivel az nem a Költségvetési Tanács feladata. A Költségvetési Tanács a törvényi előírásokkal összhangban a 2014-es költségvetési törvényjavaslat tervezetét (tehát nem a benyújtott törvényjavaslatot) véleményezte. Véleményében azt rögzítette, hogy a 2014. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat tervezetének a hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek olyan alapvető ellenvetései, amelyek indokolnák a véleményezésre átadott dokumentummal kapcsolatban az egyet nem értés jelzését.

A 2014-es költségvetési törvényjavaslat bevételeinek megalapozottságát – szintén összhangban a vonatkozó törvényi szabályozással – az Állami Számvevőszék értékelte a 2012-ben elfogadott és nyilvánosságra hozott módszertana alapján. Szemben a képviselő úr állításával a törvényjavaslat egyetlen bevételi előirányzatát sem kellett a hivatkozott módszertan alapján „nem megalapozottnak” minősíteni. Az ÁSZ a (közvetlen) bevételi előirányzatok 47,4 százalékát értékelte részben megalapozottnak. Ez a minősítés azt jelenti, hogy a tervezett bevétel egy részének a teljesíthetősége nincs megalapozva. Erre figyelemmel az Állami Számvevőszék 168-175 milliárd forintra becsülte azt a bevételt, amely esetleg nem folyik be 2014-ben a költségvetésbe. Ez az összeg a teljes tervezett (közvetlen) bevételnek, azaz a 7282, 4 milliárd forintnak a 2,3 – 2,4 százaléka.

Állami Számvevőszék

Megszakítás