ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék közleménye a választási kampány ellenőrzéséről

Az Állami Számvevőszék felkészült a választási kampány ellenőrzésére. Az ÁSZ már fogadja a sajtótermékek hirdetési árjegyzékeit, a hatályos törvényi előírások értelmében pedig maradéktalanul ellenőrizni fogja a kampánypénzek elszámolását.

A választást követően lefolytatandó ellenőrzés célja, annak megállapítása, hogy az egyéni képviselő-jelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampány során betartották-e a törvényi előírásokat. Az ÁSZ a Magyar Államkincstárnál, valamint jelölő szervezeteknél és egyéni jelölteknél végez ellenőrzést.

Az ÁSZ ellenőrzi, hogy a képviselői helyhez jutott egyéni jelöltek – továbbá kérelemre egyéb jelöltek – a központi költségvetésből jutatott egymillió forint támogatást a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra fordították-e. Az ÁSZ a központi költségvetésből származó támogatás elszámolását a képviselethez jutott jelölőszervezetek – továbbá kérelemre egyéb jelölőszerveztek – esetében is ellenőrzi.

A kampányfinanszírozási törvény előírásai szerint független jelölt, a jelöltet vagy országos listát állító párt és annak jelöltje együttesen, valamint az országos nemzetiségi listát állító nemzetiségi önkormányzat jelöltenként legfeljebb ötmillió forintot fordíthat a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra, beleértve a központi költségvetésből származó támogatást is. Az ÁSZ ennek az elszámolását is ellenőrzi a képviselői helyhez jutott pártok és jelöltek – továbbá kérelemre egyéb pártok és jelöltek – esetében.

Az Állami Számvevőszék január 24-ig, péntekig fogadja azon sajtóorgánumok hirdetési árjegyzékeit, amelyek politikai hirdetést kívánnak közzé tenni a kampányidőszakban. Az árjegyzékek fogadásával és közzétételével kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a www.asz.hu oldalon a „Választás 2014” menüpont alatt.

Az Állami Számvevőszék ismételten felhívja a figyelmet, hogy a sajtóorgánumok által megküldött árjegyzékeket ellenőrzés és változtatás nélkül teszi majd közzé, így azok tartalmáért felelősséget nem vállal. Azt is hangsúlyozzuk, hogy a választási kampánnyal kapcsolatos minden kérdésben az Állami Számvevőszék a hatályos törvényi rendelkezések szerint, mint jogalkalmazó jár el. Jelezzük továbbá, hogy a 2014-es választási kampány ellenőrzéséről szóló jelentését az ÁSZ várhatóan 2015 tavaszán hozza nyilvánosságra.

Állami Számvevőszék

Megszakítás