ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék reagálása a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatójára

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenysége során minden más szervezettől független, ezért nem végez ellenőrzéseket politikai pártok „követelései” alapján. A különböző jelzéseket ugyanakkor az ÁSZ a kockázatelemzési rendszerében hasznosítja. Az ÁSZ felhívja a figyelmet továbbá, hogy minden évben elvégzi a zárszámadás ellenőrzését, ami kiterjed a Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezeti kezelésű előirányzat ellenőrzésére is.

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, amely az ellenőrzéseit minden más szervezettől függetlenül végzi. Az ÁSZ a törvényi előírás alapján ellenőrzési tevékenységét előre meghatározott, féléves nyilvános ellenőrzési terv alapján végzi, amelyet kizárólag az Országgyűlés döntése alapján köteles módosítani.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÁSZ nem végez ellenőrzéseket politikai pártok, vagy bármely más szervezetek „követelései” alapján, az ÁSZ nem folytat „azonnali, rendkívüli vizsgálatokat” sem. A megkereséseket, kezdeményezéseket, bejelentéseket ugyanakkor az ÁSZ jelzésként kezeli, ellenőrzései tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerébe beépíti, figyelembe veszi és hasznosítja.

Az Állami Számvevőszék ezúton is ráirányítja a Demokratikus Koalíció figyelmét, hogy törvényi előírás alapján minden évben elvégzi az előző évi központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzését és ez alapján nyilvánosságra hozza a zárszámadásról szóló jelentését. Az ÁSZ ellenőrzése minden évben kiterjed a Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezeti kezelésű előirányzat ellenőrzésére is, amelynek értékelését az ÁSZ a 2018. évi központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése során is el fogja végezni.

Állami Számvevőszék

Megszakítás