ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék reagálása a HÖOK közleményére

Az Állami Számvevőszék értetlenül áll a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közleménye előtt, amellyel a HÖOK megpróbálja félrevezetni a közvéleményt. A HÖOK nem ellenőrzött szervezet, működését az ÁSZ nem értékelte és nem minősítette. Az ÁSZ álláspontja szerint a hallgatói önkormányzatok törvényes és átlátható működése közérdek, és az egyetemi hallgatók legalapvetőbb érdeke, ellenőrzésével az Állami Számvevőszék is ezt szolgálja.

Az Állami Számvevőszék mai napon nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy az állami fenntartású felsőoktatási intézményeknél a 2013-2016. években a hallgatói önkormányzatok nem szabályszerűen alakultak meg, így a hallgatói önkormányzatok működése, forrásfelhasználása, gazdálkodása nem volt szabályszerű, nem volt biztosított a közpénzekkel történő átlátható, szabályszerű gazdálkodás. A jelentésről itt olvashat bővebben.

Fontos körülmény, hogy az ÁSZ a szabálytalanságok megszüntetésére levélben szólította fel mind a 27 intézményt, és 19 egyetem már tájékoztatta a Számvevőszéket az intézkedésekről, amellyel gyakorlatilag elismerték az ÁSZ által feltárt a szabálytalanságokat. Nyolc intézmény egyelőre nem adott tájékoztatást, így az ÁSZ ezen intézményeknél úgynevezett vagyonmegóvási intézkedést kezdeményezett, ami elősegítheti a szabálytalanságok kijavítását, és a hallgatói önkormányzatok törvényes működését.

Az Állami Számvevőszéknek nincs vitája a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, amely nem ellenőrzött szervezet. Az ÁSZ nem vizsgálta a HÖOK szerepét az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságokban, továbbá az ÁSZ nem értékelte a magyarországi felsőoktatás helyzetét sem. Közös érdek, hogy az érintettek kijavítsák, és a jövőben elkerüljék az ÁSZ által feltárt szabálytalanságokat és hallgatói önkormányzatok törvényesen működjenek a hazai felsőoktatási intézményekben.

Állami Számvevőszék

Megszakítás