ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék reagálása a Jobbik Magyarország Mozgalom sajtótájékoztatójára

Az Állami Számvevőszék hangsúlyozza, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzése során mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint járt el. A számvevőszéki ellenőrzés akadályozása azért is érthetetlen, mivel a Párt képviselői az elmúlt időszakban több alkalommal is közölték, hogy a Jobbik minden a gazdálkodását érintő ügyben a törvényi előírásoknak megfelelően elszámol az Állami Számvevőszéknek. A mai napon a Jobbik parlamenti frakcióvezetője és gazdasági igazgatója az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztató keretében a törvények megkerülésével próbált iratokat átadni az Állami Számvevőszéknek, amelyeket a vonatkozó törvényi előírások értelmében az ÁSZ nem vehetett át.

Az Állami Számvevőszék továbbra is fenntartja, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom – többszöri megkeresés ellenére – nem tett eleget a törvényben megadott határidőn belül a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. Ennek következményeként az ÁSZ a mai napon az Ügyészséghez fordult, amely jogosult az ügy részleteinek tisztázására.

A mai napon a Jobbik parlamenti frakcióvezetője és gazdasági igazgatója az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztató keretében a törvények megkerülésével próbált utólag iratokat átadni az Állami Számvevőszéknek, amelyeket a vonatkozó törvényi előírások értelmében az ÁSZ nem vehetett át.

Az ÁSZ megerősíti, hogy a számvevőszéki ellenőrzés részleteit és eljárási szabályait is tartalmazó ellenőrzési programot az ÁSZ megküldte a Párt részére, illetve az ÁSZ minden az ellenőrzött részére megküldött értesítésében tájékoztatást adott az adatszolgáltatás teljesítésének törvényben meghatározott rendjéről, valamint az elmulasztás lehetséges jogkövetkezményeiről.

Az ellenőrzés akadályozása azért is érthetetlen, mivel az Párt képviselői az elmúlt hetekben több alkalommal is közölték, hogy a Jobbik minden a gazdálkodását érintő ügyben a törvényi előírásoknak megfelelően elszámol az Állami Számvevőszéknek. Vona Gábor, a Párt elnöke 2017. május 15-én azt közölte, hogy a Párt gazdálkodása „az Állami Számvevőszék felé transzparens lesz”, majd június 3-án azt nyilatkozta, hogy „az Állami Számvevőszék felé majd el kell számolnunk természetesen.” Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője június 18-án az Országgyűlésben kijelentette, hogy Párt elszámolása „elérhető az Állami Számvevőszék „sólyomszemű” ellenőreinek.” Jakab Péter, a Jobbik szóvivője pedig április 30-án nyilatkozta, hogy „az Állami Számvevőszék minden szükséges adatot meg fog kapni.” Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselőjelöltje pedig szeptember 27-én beszélt arról, hogy a Párt gazdálkodásával kapcsolatos információkat „majd akkor lehet megtudni, ha az Állami Számvevőszék kikéri a dokumentumokat.” Mindezek alapján az ÁSZ továbbra is megdöbbentőnek tartja, hogy a Párt – a korábban közöltekkel ellentétben – a gazdálkodása törvényességének ellenőrzésében nem működött együtt a Számvevőszékkel a jogszabályi keretek szerint, ezáltal nem működött közre a gazdálkodása átláthatóságát és elszámoltathatóságát biztosító ellenőrzésben.

Az ellenőrzés időszakával kapcsolatos kifogásra reagálva az ÁSZ közli, hogy az ÁSZ honlapján (www.asz.hu) elérhető nyilvános 2017. második félévi ellenőrzési tervében 34. témasorszám alatt található meg a Jobbik szabályszerűségi ellenőrzésének témalapja.  Ebben az szerepel, hogy „Törvényi előírás alapján az ÁSZ kétévente ellenőrzi azoknak a pártoknak a gazdálkodását, amelyek rendszeres költségvetési támogatásban részesültek. A törvényi előírásokat, valamint az ÁSZ által meghirdetett, nyilvános módszertant figyelembe véve az ellenőrzés hatóköre kiegészülhet kockázatjelzések alapján, a kockázatértékelés függvényében további lényeges ügyek szabályosságának ellenőrzésével az ellenőrzés megkezdésének időpontjáig.” Mindezt nemcsak az ÁSZ nyilvános ellenőrzési terve, hanem a Párt részére megküldött ellenőrzési program is tartalmazta.

Állami Számvevőszék

Megszakítás