ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék reagálása a Párbeszéd Magyarországért Párt közleményére

A Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) rendkívüli számvevőszéki ellenőrzést követel a milánói világkiállítás magyar pavilonja és a kapcsolódó programsorozat ügyében – ezt közölte a párt szakszóvivője az MTI-vel. Ezzel kapcsolatban az ÁSZ az alábbi közleményt teszi.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, kizárólag a Parlamentnek alárendelve látja el feladatait, e körben általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését.

Az Állami Számvevőszékről szóló törvény alapján az ÁSZ köteles ellenőrzést lefolytatni az Országgyűlés döntése alapján, illetve ellenőrzést végezhet a Kormány felkérésére. Nem folytat viszont ellenőrzéseket politikai pártok, vagy bármely más szervezetek „követelései” alapján. A megkereséseket, kezdeményezéseket, bejelentéseket az ÁSZ jelzésként kezeli, ellenőrzései tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerébe beépíti, figyelembe veszi és hasznosítja.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÁSZ nem nyomozó hatóság, vagy bíróság és nem végez „rendkívüli” ellenőrzéseket. Ellenőrzéseit saját maga által előre meghatározott nyilvános ellenőrzési terv, a szigorú nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján utólagosan végzi. Az ÁSZ ellenőrzési megállapításait jelentésbe foglalja, amelyet az ellenőrzések lezárását követően hoz nyilvánosságra.

Állami Számvevőszék

Megszakítás