ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék reagálása Szigetvári Viktor nyilatkozataira

Az Állami Számvevőszék ismételten kéri Szigetvári Viktort, az Együtt – a Korszakváltók Pártja társelnökét pontosítsa bizonyítási indítványát és tegye egyértelművé milyen állítás, vagy feltételezés alapján kezdeményezi az április 6-i országgyűlési választáson parlamenti képviseletet nem szerzett pártok kampányköltéseinek számvevőszéki ellenőrzését.

Szigetvári Viktor, az Együtt – a Korszakváltók Pártja társelnöke a Twitter közösségi oldalon is közzétett levéllel fordult az Állami Számvevőszékhez, amelyben kérelmezte az április 6-i országgyűlési választáson országos listát állított, de parlamenti képviseletet nem szerzett 14 párt kampányköltéseinek vizsgálatát.

Mivel a levélben megfogalmazott bizonyítási indítvány nem tartalmazott konkrét tényállítást, ezért június 4-én, szerdán az ÁSZ főtitkára levélben kért pontosítást a párt társelnökétől. Az ÁSZ arra kérte Szigetvári Viktort, hogy az ellenőrzésre való általános felhívás mellett, nyilatkozzon arra vonatkozóan is, hogy a bizonyítási indítványa alapul-e tényállításon vagy feltételezésen.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja által megküldött levélben hivatkozott törvényhely ugyan nem szabályozza, hogy mi minősül bizonyítási indítványnak, ugyanakkor a bírói gyakorlat szerint bizonyítási indítványt, valamilyen konkrét állításra, vagy feltételezésre tesznek. Ennek megfelelően az ÁSZ arra vonatkozóan kért pontosítást, hogy Szigetvári Viktor azt akarja-e állítani, vagy azt feltételezi, hogy a levelében felsorolt jelölő szervezetek a kapott állami támogatások felhasználása során teljesített kifizetések mögötti gazdasági események nem valódiak, ezért kezdeményezi a vizsgálatot. Tájékoztattuk a párt társelnökét, hogy a kiegészítő pontosítás kézhezvételét követően, „igen” válasz esetén, azonnal intézkedünk az ellenőrzés lefolytatásának előkészítéséről.

Szigetvári Viktor szerdán a VS.hu hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy „jogsértéssel mindenesetre senkit sem gyanúsítanak”, majd a társelnök úr este az ATV Egyenes beszéd című műsorában sem tette egyértelművé konkrétan milyen állítás alapján kezdeményezi a számvevőszéki ellenőrzést.

Az ÁSZ ismételten kéri Szigetvári Viktort, hogy az egymásnak ellentmondó, vagy a tényeket nélkülöző sajtóban tett megnyilatkozások helyett hivatalosan is tegye egyértelművé: konkrétan milyen állítás, vagy feltételezés alapján kezdeményezi az egyes jelölőszervezetek számvevőszéki ellenőrzését.

Felhívjuk továbbá a társelnök úr figyelmét, hogy az ÁSZ ellenőrzése során a vonatkozó törvényi előírások szerint azokat maradéktalanul betartva jár el, eszerint ellenőrzi hivatalból a választáson mandátumot szerzett jelölteket és jelölőszervezeteket. Ismételten hangsúlyozzuk ugyanakkor: az ÁSZ készen áll arra, hogy kérelem és konkrét bizonyítási indítvány alapján bármely, adott esetben minden, a választáson indult egyéni jelölt, vagy jelölőszervezet elszámolását ellenőrizze.

Állami Számvevőszék

Megszakítás