ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék reagálása Ungváry Rudolf 2013. január 23-án az M1 Az Este című műsorában tett kijelentésére

Ungváry Rudolf 2013. január 23-án az M1 Az Este című műsorában az alábbi kijelentést tette: „a jelenlegi kormány saját embereit nevezte ki az államfői posztra, az Országos Bírósági Hivatal és az adóhivatal elnökének, és „fideszes politikusok” kezében van a médiatanács, az Állami Számvevőszék, az ügyészség és a Kúria is.” A műsorban, a vita hevében Ungváry Rudolf nem fejtette ki milyen érvek mentén vonta kétségbe az Állami Számvevőszék függetlenségét.

Felhívjuk Ungváry Rudolf figyelmét, hogy az ÁSZ jelenlegi és minden korábbi vezetésének megválasztása, kinevezése a hatályos törvények, valamint az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok maradéktalan betartásával történt. Az ÁSZ elnöke hivatalba lépése előtt lemondott párttagságáról és minden egyéb tisztségéről, így megtévesztő, hamis az a beállítás, miszerint egy adott párthoz kötődne munkájának ellátása során.

Az Állami Számvevőszék intézményi és ellenőrzési függetlenségét az Alaptörvény és a 2011-ben hatályba lépett új számvevőszéki törvény biztosítja. A jogszabály nemzetközi módon is példátlan módon erősítette meg és biztosítja az ÁSZ függetlenségét, átláthatóságát. Jelzésértékű, hogy a számvevőszéki ellenőrzések pártatlanságát és objektivitását nem érte kritika az elmúlt két és fél évben.

Az Állami Számvevőszék a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, Ungváry Rudolf kijelentése a magyar demokratikus jogállam alapjait, illetve Magyarország nemzetközi megítélését veszélyezteti. Tisztelettel kérjük Ungváry Rudolfot, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló, az Állami Számvevőszék tekintélyét aláásó, légből kapott kijelentésektől.

Állami Számvevőszék

Megszakítás