ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék sajtóközleménye

Az Állami Számvevőszék elvégezte a Budapesti Közlekedési Zrt. gazdálkodásának 2011. évi ellenőrzését, mellyel összefüggésben feltárt tények megalapozzák a Btk. 319. § (1) bekezdésének rendelkezéseibe ütköző és aszerint minősülő hűtlen kezelés elkövetésének gyanúját.

A BKV Zrt. 2005-2006. években lízingszerződés keretében autóbuszokat, trolibuszokat és egyéb járműveket szerzett be. A helyszíni ellenőrzés megállapította, hogy a lízingszerződés megkötésével a BKV Zrt. nem a legelőnyösebb beszerzési formát alkalmazta, a járművek hitelkonstrukcióban történő megvásárlása a lízingszerződés díjánál jelentősen alacsonyabb értéken megvalósítható lett volna.

Bűncselekmény gyanújának megállapítása esetére az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény 30. §-ának (1) bekezdése az illetékes nyomozó hatóság haladéktalan értesítését írja elő. Erre tekintettel az Állami Számvevőszék Jogi Támogató Osztálya – 5-700 millió Ft összegűre becsülhető vagyoni hátrányt okozó – hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Megszakítás