ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az Állami Számvevőszék tájékoztatása az egyes fővárosi kerületi önkormányzatok ellenőrzését érintő kezdeményezésekről

Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően nyilvános ellenőrzési terv alapján és lezárt gazdasági évekre vonatkozóan végzi az önkormányzatok ellenőrzését – mondta el Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke reagálva az egyes fővárosi kerületi önkormányzatok ellenőrzésével kapcsolatos kezdeményezésekre. Hozzátette: az ÁSZ nem végez rendkívüli ellenőrzéseket, ugyanakkor minden megkeresést, bejelentést jelzésként kezel, amelyet az ellenőrzések tervezése során felhasznál. Kifejtette: az ÁSZ 2017-2018-ban elvégezte az összes budapesti kerület – közte a XIV. és a XV. kerület – korábbi ellenőrzésének utóellenőrzését, valamint lezárta több az érintett kerületek tulajdonában lévő gazdasági társaság ellenőrzését.

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, kizárólag a Parlamentnek alárendelve látja el feladatát. Az ÁSZ általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését, ugyanakkor nem az ÁSZ az államháztartás ellenőrzésének egyetlen szerve.

A közpénzügyek ellenőrzését Magyarországon egy összehangolt, egymásra épülő elemekből álló rendszer biztosítja – hívta fel figyelmet Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke. Kifejtette: a közpénzügyi ellenőrző rendszer első ellenőrzési védelmi vonala az egyes intézmények, illetve önkormányzatok belső kontrollrendszere, a belső ellenőrzés, illetve a jegyzői kontroll; a második vonal az ágazati ellenőrzés (Pl: a Magyar Államkincstár ellenőrzései, illetve a kormányhivatali ellenőrzés); majd harmadik ellenőrzési védelmi vonalként működik a külső független számvevőszéki ellenőrzés. A számvevőszéki ellenőrzés nem helyettesíti az adott szervezet belső ellenőrzését és az ágazati ellenőrzést sem – hangsúlyozta Warvasovszky Tihamér. Felhívta a figyelmet, hogy az államháztartási törvény előírása szerint a Magyar Államkincstár feladata az önkormányzatok éves beszámolóinak auditálása.

Az alelnök emlékeztetett: az ÁSZ 2017-2018-ban elvégezte az összes budapesti kerület – közte Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata és Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata – korábbi ellenőrzésének utóellenőrzését, valamint lezárta a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt., és a Zuglói Filharmónia Nonprofit Kft.,, illetve a Palota-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.  ellenőrzését is.

Az Állami Számvevőszék a megkereséseket, kezdeményezéseket minden esetben jelzésként kezeli, ellenőrzései tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerébe beépíti, figyelembe veszi és hasznosítja – mondta el Warvasovszky Tihamér. Hozzátette: amennyiben egy jelzéssel bűncselekményre utaló gyanú kerül az ÁSZ látókörébe, az ilyen ügyeket az ÁSZ átteszi az eljárásra, intézkedésre jogosult illetékes állami hatósághoz, a vonatkozó törvényi előírásnak megfelelően.

Állami Számvevőszék

Megszakítás