ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az ÁSZ általános hatáskörrel ellenőrzi a közpénz-felhasználást, így felhatalmazása van az NMHH ellenőrzésére is

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012. évi egységes költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában, 2011. november 21-én több ellenzéki képviselő azt állította, hogy az Állami Számvevőszék nem ellenőrizheti a Hatóság költségvetését. A fentiekkel kapcsolatban az Állami Számvevőszék az alábbi közleményt teszi.

A 2011. július 1-jén hatályba lépett számvevőszéki törvény szerint az Állami Számvevőszék általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését. A jogszabály – amely az áttekinthetőség érdekében átfogóan rendezi a Számvevőszék ellenőrzési hatáskörét – azt mondja ki, hogy az ÁSZ minden olyan szervezetet ellenőrizhet, amely az államháztartásból támogatásban részesül. Az egyetlen kivételt a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése alapján történő átutalása jelenti, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) esetében ennek nincs relevanciája.

A törvény szerint állami támogatás esetén nem csak a támogatás felhasználása, hanem a gazdálkodási tevékenység egésze is ellenőrizhető. Az ÁSZ-nak tehát joga van minden olyan szervezet gazdálkodását ellenőrizni, amely az államháztartásból támogatást kap – függetlenül attól, hogy az adott szervezet része-e az államháztartásnak, vagy pedig nem.

Mindez azt jelenti, hogy az Állami Számvevőszék a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve ehhez kapcsolódóan a Médiatanács, a Közszolgálati Közalapítvány és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács ellenőrzésére is rendelkezik felhatalmazással.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2011. november 25-én levélben fordult Szalai Annamáriához, az NMHH elnökéhez, és jelezte, hogy ebben a kérdéskörben ellenőrzés szakmai konzultációt kezdeményez.

Megszakítás