ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az ÁSZ reagálása a Momentum Mozgalom elnökével a hvg.hu oldalon megjelent interjúra

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a hvg.hu oldalon 2019. január 5-én reggel megjelent interjúban valótlanságokat állított az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján végzett, folyamatban lévő ellenőrzéséről és saját felelősségét nem vállalva, alaptalanul rágalmazta meg az Állami Számvevőszéket.

Az ÁSZ leszögezi: Minden közpénzt használó szervezet felé – így pártok felé is – elvárás az átláthatóság és elszámoltathatóság biztosítása. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása példamutató legyen.

A 2018. évi országgyűlési választást megelőzően a Momentum Mozgalom – jelölőszervezetként és az egyéni jelöltek után – összesen több mint 508 millió forint kampánytámogatáshoz, vagyis közpénzhez jutott. A több mint félmilliárd forint közpénz felvételével a Momentum Mozgalom a kampánytámogatás felhasználására vonatkozó, illetve az elszámolással és ellenőrzéssel kapcsolatos törvényi előírásoknak való megfelelést is vállalta.

A hvg.hu oldalon 2019. január 5-én megjelent interjúban a Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke – saját felelősségét nem vállalva – több valótlan állítást tett az ÁSZ folyamatban lévő ellenőrzésével kapcsolatban. Az ÁSZ leszögezi, hogy az ellenőrzése mindenben megfelel a vonatkozó törvényi előírásoknak és eljárási szabályoknak, az Állami Számvevőszéknek minden jogalapja megvan az ellenőrzéssel kapcsolatos intézkedésekre. Továbbá Fekete-Győr András valótlan állításával szemben az ÁSZ törvényi előírás alapján végzett ellenőrzése nincs semmilyen összefüggésben a májusi európai parlamenti választással.

Az Állami Számvevőszék felhívja Fekete-Győr András figyelmét, hogy a kampánytámogatásként felvett és felhasznált, több mint 508 millió forint közpénzzel a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával, a törvényben rögzített határidőket betartva el is kell számolni.

Állami Számvevőszék

Megszakítás