ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az ÁSZ reagálása az LMP sajtótájékoztatójára

Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások alapján és azok maradéktalan betartásával végzi a költségvetési támogatásban részesült pártok, pártalapítványok, valamint a kampánypénzek ellenőrzését. Az ÁSZ 2018. július 9-én jelentette be, hogy már megkezdte a 2018. évi országgyűlési választáshoz kapcsolódó ellenőrzéseit.

Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírás értelmében az április 8-i választást követő egy éven belül ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait, a vonatkozó törvényi előírások betartását. Az ÁSZ minden jelölt és jelölő szervezet elszámolását azonos törvényi előírások és szempontok szerint ellenőrzi, amiről 2018 februárjában részletes tájékoztatót tett közzé a honlapján.

A kampánypénzek ellenőrzése során az ÁSZ minden jelölt és jelölő szervezet esetében utólagos pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölő szervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira, valamint közzétett adataira alapoz. Az ÁSZ minden bejelentést megvizsgál, és a kockázatelemzésében felhasznál.

Az ÁSZ az ellenőrzöttekkel kapcsolatos minden megállapítását jelentésekbe foglalja, amelyeket az ellenőrzések lezárását követően hoz nyilvánosságra és tesz közzé honlapján.

Állami Számvevőszék

Megszakítás