ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az ÁSZ tájékoztatta a pártokat, hogy melyek azok a gazdálkodással kapcsolatos kulcsterületek, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítani

Kulcsfontosságú, hogy a demokratikus közhatalom gyakorlásában részt vevő és közpénzeket használó pártok a törvényi előírások betartásával járjanak el, gazdálkodásuk átlátható, elszámoltatható, és más szervezetek számára is példamutató legyen. A pártok törvényes gazdálkodásukkal is hozzájárulhatnak a politikai élet tisztaságához.

Az Állami Számvevőszék törvényi kötelezettségének megfelelően kiemelt szerepet tölt be a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében, ellenőrzéseivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának törvényességéhez.

Az Állami Számvevőszék fontosnak tartja, hogy rendszeres ellenőrzései mellett öntesztekkel támogassa a pártok szabályos működését, emellett időszakonként tájékoztatást is nyújtson a pártok számára a rájuk bízott közpénz és közvagyon törvényes, átlátható és elszámoltatható felhasználása érdekében. Az Állami Számvevőszék ezért találkozóra hívott minden rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártot.

A találkozón az ÁSZ tájékoztatást nyújtott a pártoknak arról, hogy melyek a törvényes feltételei egy olyan gazdálkodásnak, amely megfelel a közélet tisztasága elvének. Az ÁSZ ismertette a pártok gazdálkodását érintő legfontosabb közpénzügyi szabályokat, emellett rámutatott, hogy melyek azok a pártok gazdálkodásával kapcsolatos kulcsterületek, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítani.

A 2021. december 15-én, az Országház épületében megrendezett tájékoztatón a legnagyobb, rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdasági vezetői vettek részt.

Fontos látni, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján csak azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához, amelyek kinyilvánítják, hogy a törvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el.

Az ÁSZ biztató jelként értékeli azt, hogy a pártok nyitottak voltak az ÁSZ kezdeményezésére és elfogadták a meghívást.

Állami Számvevőszék

Megszakítás