ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az ÁSZ üdvözli a kampánytörvény kedden várható módosítását

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén várhatóan módosítja a kampányfinanszírozási törvényt. A szigorítás szerint – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – a jelölőszervezetek számára is az állami támogatásra vonatkozó visszafizetési kötelezettséget írnak elő abban az esetben, ha a választásokon nem érik el az egy százalékos támogatottságot. Emellett az állami támogatás visszafizetésének felelősségét is pontosan szabályozzák. A törvénymódosítás tovább növeli a kampánypénzek átláthatóságát és biztosítja az elszámoltathatóságot. A szigorítással az Állami Számvevőszék korábbi megállapításai és javaslatai hasznosulnak.

Emlékezetes, hogy a 2014. évi országgyűlési választás a korábbiakhoz képest új lebonyolítási és finanszírozási rendszerben zajlott. Az Országgyűlés 2013-ban új törvényt alkotott a választási eljárásról, valamint az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről, amely jól körülhatárolható ellenőrzési feladatokat fogalmazott meg az Állami Számvevőszéknek.

Az ellenőrzési lehetőségek bővülésének is köszönhetően az ÁSZ több törvénytelenséget, szabálytalanságot is feltárt, elsősorban a kérelemre ellenőrzött, mandátumot nem szerzett pártok esetében. Az ÁSZ számos feljelentést tett az ellenőrzési megállapításai alapján, illetve a törvényben meghatározott együttműködési kötelezettség elmulasztása miatt. Az érintett jelölőszervezetek a választások során nem érték el az egy százalékos támogatottságot.

Az ÁSZ hatósági értesítéseivel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy az ÁSZ nem hatóság, az ellenőrzési megállapításokkal összefüggésben nem rendelkezik sem nyomozati jogkörrel, sem közvetlen szankcionálási lehetőséggel, csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást. Az ÁSZ által feltárt szabálytalanságok esetleges jogkövetkezményeinek megítélése és érvényesítése minden esetben az adott ügyekben illetékes hatóságok hatásköre.

Az ÁSZ az Országgyűlés és a jogalkotók figyelmét is felhívta a tapasztalt szabálytalanságokra, hiányosságokra. Ezek a figyelemfelhívások hasznosulhatnak abban a törvénymódosításban, amelyről várhatóan kedden szavaz az Országgyűlés. A módosítás értelmében – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – a jelölőszervezetek számára is az állami támogatásra vonatkozó visszafizetési kötelezettséget írnak elő abban az esetben, ha a választásokon nem érik el az egy százalékos támogatottságot. Emellett az állami támogatás visszafizetésének felelősségét is pontosan szabályozzák.

A törvénymódosítás arra is kitér, hogy az Állami Számvevőszéknek azon pártokat kell hivatalból ellenőriznie a választás után egy éven belül, amelyek legalább egyszázalékos eredményt értek el. Így az ÁSZ a választáson mandátumot szerzett jelölőszervezetek ellenőrzésén túl, ezen jelölőszervezetek ellenőrzését is elvégzi majd, a vonatkozó törvényi előírások szerint.

Állami Számvevőszék

Megszakítás