ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az ÁSZ üdvözli a készpénzhasználat visszaszorítását

A készpénzhasználat csökkentéséről, illetve az online ügyintézés kiterjesztéséről is döntött a gazdasági operatív törzs keddi ülésén. Az Állami Számvevőszék 2019-ben felvetette a készpénzhasználat teljes felszámolását a közszférában. A digitalizáció, illetve az online ügyintézés fejlesztését a COVID-19 világjárvány következtében kialakult rendkívüli helyzet különösen időszerűvé teszi.

A digitalizáció a magyar közszféra legjelentősebb kihívása, ami egyben a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés hatékony eszköze is. Az adó- és hatósági ügyintézés digitalizálása, illetve a kormányhivatali ügyek „egyablakossá” tétele, valamint digitális platformokra való terelése nemcsak gyorsítja, egyszerűsíti az egyes ügyek intézését, hanem minimalizálja a visszaélésre lehetőséget adó helyzeteket, továbbá hozzájárul a magyar gazdaság elmúlt években megkezdődött jelentős kifehérítéséhez.

A készpénzhasználat csökkentése tovább erősíti a magyar gazdaság fenntartható kifehérítését. Az Állami Számvevőszék 2019-ben – a 2018-as tevékenységét összefoglaló országgyűlési tájékoztatóban – felvetette a készpénzhasználat teljes felszámolását a közszférában, az integritás növelése, illetve a bürokrácia és az adminisztráció csökkentése érdekében.

Mindezek alapján nagy jelentősége van a digitalizáció térnyerésének, a digitális ügyintézés kiterjesztésének újabb és újabb területekre – az ÁSZ üdvözli az erre irányuló törekvéseket.

Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője

Megszakítás