ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Az „előválasztási kampány” során is be kell tartani a törvényeket

Az elmúlt hetekben több kérdőjel merült fel a nyilvánosságban az úgynevezett előválasztási kampánnyal kapcsolatban. Az Állami Számvevőszék felhívja az érintett pártok figyelmét, hogy a választási eljárásról szóló törvény és a kampányfinanszírozási korlát erre a „kampányra” nem vonatkozik, a párttörvény előírásait ugyanakkor továbbra is be kell tartani.  A pártok kizárólag törvényes forrásból származó hozzájárulást fogadhatnak el, ezek értékeléséről és kimutatásáról pedig gondoskodniuk kell.

A pártoknak folyamatosan biztosítaniuk kell gazdálkodásuk átláthatóságát és elszámoltathatóságát. A választások során, kampányidőszakban azonban többlet-kötelezettségeik is vannak. Az indulóknak minden országgyűlési választást követően nyilvánosságra kell hozniuk elszámolásaikat. Az ÁSZ ezek alapján értékeli, betartották-e a számviteli törvény, a kampánytörvény, a választási eljárásról szóló törvény és a párttörvény előírásait, a költségvetési támogatást szabályszerűen használták-e fel.

Emellett, amikor kampányidőszak van – például országgyűlési, önkormányzati választások, vagy népszavazások alkalmával – politikai hirdetést csak azok a sajtótermékek tehetnek közzé, amelyek hirdetési árjegyzéküket előzőleg megküldték az Állami Számvevőszéknek.

Fontos leszögezni, hogy az úgynevezett „előválasztás” nem választás. A jogszabály által meghatározott kampányidőszak pedig nem egyenlő az „előválasztási kampánnyal”.

Ugyanakkor az érintett pártok az „előválasztás” során pénzt gyűjtenek, bevételeiket politikai reklámra fordítják, meg kívánják győzni az embereket. A jogszabályokban előírt kampányszabályok erre a folyamatra nem érvényesek, a pártok azonban a párttörvény és a számviteli törvény előírásait az „előválasztás” során is kötelesek maradéktalanul betartani.

A pártok kizárólag törvényes forrásokból gazdálkodhatnak, nem engedélyezett vagyoni hozzájárulást nem fogadhatnak el. A pártokat nem finanszírozhatják külföldi szervezetek, külföldi állampolgárok, más államok, jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek. A pártok névtelen adományt sem fogadhatnak el.

A pártok kötelesek továbbá a részükre nem pénzben nyújtott vagyoni hozzájárulásokat – így például hirdetési lehetőségeket, adományokat – a törvényi előírás szerint értékelni, kimutatásaikban szerepeltetni és azokat rendszeresen közzétenni. Az ÁSZ a tiltott pártfinanszírozás megelőzése érdekében nyomatékosan felhívja az érintett pártok figyelmét, hogy a párttörvény előírásait minden esetben tartsák be.

A politikai élet tisztaságának alapfeltétele, hogy a pártok kizárólag törvényes pénzügyi forrásokból működjenek. A pártoknak minden bevételükkel és kiadásukkal el kell tudniuk számolni a választók felé.

Az ÁSZ a honlapján elérhetővé tett öntesztekkel támogatja azt, hogy a pártok mindenkor törvényes keretek között gazdálkodjanak.

 
Állami Számvevőszék

Megszakítás