ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Domokos László: az ÁSZ biztosítja az Országgyűlés ellenőrző szerepét – válasz az MSZP elnökének

Az Állami Számvevőszék a jogállami kereteknek megfelelően az egészségügyi veszélyhelyzetben is biztosítja az Országgyűlés ellenőrző szerepét, hozzájárulva ezzel a közpénzügyi jogállami keretek fenntartásához. Erről tájékoztatta Domokos László, az ÁSZ elnöke Tóth Bertalant, a Magyar Szocialista Párt elnökét, aki írásbeli kérdéssel fordult az ÁSZ elnökéhez. Domokos László átfogó, hivatkozásokkal alátámasztott tájékoztatást adott arról, hogy az ÁSZ nyomon követi a költségvetési folyamatokat, értékeléseivel, elemzéseivel támogatja az önkormányzatokat és az egészségügyi intézményeket, valamint kutatásaira támaszkodva hozzájárul a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez.

 „Az ÁSZ tett-e bármilyen konkrét intézkedésre vonatkozó javaslatot a Kormány vagy az Országgyűlés részére a válság miatt szükségessé váló költségvetési újratervezéssel kapcsolatban?” címmel fordult írásbeli kérdéssel az Állami Számvevőszék elnökéhez Tóth Bertalan, országgyűlési képviselő, az MSZP elnöke.

Domokos László válaszában rávilágított: Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, ezért az Állami Számvevőszék a jogállami kereteknek megfelelően az egészségügyi veszélyhelyzetben is végzi a törvényekben meghatározott feladatait, biztosítja az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerepét, hozzájárulva ezzel a közpénzügyi jogállami keretek fenntartásához.

Az ÁSZ elnöke rámutatott: Az ÁSZ – a jogállásának megfelelően – ellenőrzéseivel, elemzéseivel, véleményalkotásával és tanácsaival támogatja az Országgyűlés törvényalkotó tevékenységét, hozzájárul a Költségvetési Tanács munkájához, valamint elősegíti a „jól irányított államot”. Domokos László kiemelte: az ÁSZ az egészségügyi veszélyhelyzetben is nagy hangsúlyt helyez a törvényben előírt tanácsadó tevékenységére, felvetéseivel és következtetéseivel a közpénzek szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását, használatát segíti elő.

Domokos László válaszában felidézte: Az ÁSZ már a 2017-es beszámolójában felvetette, hogy a költségvetési folyamatokban érdemes törekedni a tartalékképzésre, ezzel csökkentve az államháztartás sérülékenységét egy későbbi, esetleges recesszió idején. Az ÁSZ elnöke úgy fogalmazott: az elmúlt évek költségvetési törvényeiben a rendelkezésre álló tartalékok egyre inkább növekedtek, mely a költségvetés végrehajtásának és tervezésének rugalmasságát és biztonságát jelentette. „Mindennek 2020-ban különösen nagy jelentősége volt” – húzta alá válaszában Domokos László. Kifejtette, hogy a 2020. évi költségvetési törvényben 300 milliárd forintot lehetett azonnal felhasználni a legsürgősebb intézkedések finanszírozására, azaz megvolt az a lehetőség, hogy jelentős összegeket át lehessen csoportosítani, amely hozzájárulhat a költségvetési kockázatok kezeléséhez, valamint az azonnali intézkedésekhez szükséges források megteremtéséhez.

Az ÁSZ elnöke kiemelte, hogy a jelenlegi és a közeljövőben várható helyzetben az ÁSZ elsődleges prioritásnak tartja a munkahelyek megőrzését, mivel ez teszi lehetővé, hogy a járvány hatásainak enyhülését követően a termelés és a szolgáltatások azonnal megindulhassanak – írta Domokos László. Rávilágított, a bérköltségek egy részének átvállalása és a kedvezményes vállalati hitelek biztosítása egyaránt ezt a célt szolgálja. Mindazonáltal szembe kell nézni azzal, hogy a járvány súlya alatt számos munkahely megszűnik, ezért szintén indokolt, hogy a kormányzat már most egy jelentős összeget különített el olyan beruházások támogatására, amelyek új, korszerű munkahelyeket hoznak majd létre, és egyúttal növelik a gazdálkodás hatékonyságát – hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke.

Domokos László ráirányította Tóth Bertalan figyelmét a Költségvetési Tanács 2020. április 20-án nyilvánosságra hozott véleményére, amelyhez állásfoglalásával és elemzéseivel az ÁSZ hozzájárult.

Domokos László válaszában rávilágított, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetben az ÁSZ korábbi ellenőrzési tapasztalataival, értékeléseivel, tanácsadó tevékenységével támogatja az önkormányzatokat és az egészségügyi intézményeket is. Az ÁSZ elnöke levelét úgy zárta: „Őszintén remélem, hogy most már Önnek sem kérdés, hogy az Állami Számvevőszék az Alaptörvényben meghatározott feladat- és hatáskörében ellátja feladatait. Szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel és széleskörű tudásmegosztó tevékenységével előmozdítja a közpénzügyek átláthatóságát, és hozzájárul a „jól irányított államhoz”.”

Az Állami Számvevőszék elnökének írásbeli válasza ide kattintva érhető el teljes terjedelemben.

Állami Számvevőszék

Megszakítás