ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Elektronikus platformon tart szemináriumot az ÁSZ

Tizenegyedik vezetőképző programját indította el az Állami Számvevőszék. A számvevőszéki ellenőrzésekben érintettek közül most a nyilvános könyvtárak vezetői kaptak lehetőséget az ingyenes programban való részvételre. A koronavírus fertőzések megelőzése, valamint az országos veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedések következtében az ÁSZ a szeminárium anyagait a honlapján tette elérhetővé.

Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy jó gyakorlatok közreadásával támogassa a közpénzzel, közvagyonnal való hatékony, eredményes gazdálkodást, és támogassa a jól irányított államot. E célt erősítette meg 2015-ben az Országgyűlés, amikor határozatában megbízta az Állami Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést.

Az országgyűlési határozat végrehajtása érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel együttműködve 2017-ben indította el etikus közpénzügyi vezetőképzését, amelyben eddig közel 180, közpénzből gazdálkodó szervezet elsőszámú vezetője vett részt. A közpénzügyi vezetőképzés célja a tudásmegosztás, a számvevőszék által az ellenőrzés során tapasztaltak és különösen a jó gyakorlatok terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében.

Az ÁSZ a törvény által előírt feladatainak folyamatos ellátása érdekében, a megváltozott körülményekre reagálva folytatja tanácsadó tevékenységét. Az országos egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel a március 27-i tudásmegosztó szemináriumot elektronikus platformon tartja meg az ÁSZ.

A szeminárium keretében Domokos László, az ÁSZ elnöke, Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Marozsán Lászlóné, az ÁSZ felügyeleti vezetője, valamint Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója is készített előadást a vezetőképzésben résztvevők számára. Az előadások anyagainak elektronikus elérhetőségéről az ÁSZ a konferenciát megelőzően értesítette a szemináriumra, illetve a közpénzügyi vezetőképzésbe regisztráló érdeklődőket és könyvtári vezetőket.

A könyvtári vezetőknek szóló online szeminárium anyagai, előadásai itt érhetők el.

Állami Számvevőszék

Megszakítás