ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Elérhetőek az EP-választásra vonatkozó hirdetési árjegyzékek

Az Állami Számvevőszék közzétette az Európai Parlament magyar képviselőinek választását megelőző kampányidőszakra vonatkozó hirdetési árjegyzékeket. A törvényben meghatározott határidőig 206 sajtótermék juttatta el árjegyzékét az ÁSZ részére.

Választást megelőző kampányidőszakban a választási eljárásról szóló törvény szerint politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg eljuttatta hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszék részére. Az Európai Parlament magyar képviselőinek választását megelőző kampányidőszakra vonatkozóan erre a törvényi előírás szerint 2019. március 8-ig volt lehetőség.

Az ÁSZ a határidőig beérkezett és a törvényi előírásoknak megfelelő hirdetési árjegyzékeket feldolgozta, és sajtótermékek szerinti bontásban a www.asz.hu oldalon a „Választás” menüpont alatt elérhetővé tette.

Az EP-választás kampányidőszakára vonatkozóan összesen 121 nyomtatott és 85 elektronikus sajtótermék hirdetési árjegyzéke található meg a honlapon. A határidőben beérkezett árjegyzékeket az ÁSZ a törvényi előírásoknak megfelelően tette közzé, a határidő lejárta után megküldött dokumentumokat nem vette figyelembe.

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a törvényi előírás szerint a választást követő 15 napon belül – tehát legkésőbb 2019. június 10-ig – a politikai hirdetést közlő sajtóorgánumoknak azt is közölniük kell, hogy a politikai hirdetéseket kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tették közzé. Az Állami Számvevőszék a sajtótermékek által megküldött árjegyzékek tartalmáért felelősséget nem vállal.

Állami Számvevőszék

Megszakítás