ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Erőfeszítéseket tesznek az önkormányzatok az integritásuk erősítése érdekében – az önkormányzati vezetők hasznosítják az ÁSZ értékelésének tapasztalatait

Minden önkormányzat és önkormányzati vezető előreléphet a korrupció elleni védettség területén az Állami Számvevőszék rendszerszintű értékelése alapján. Az ÁSZ – a 2021. január 29-én nyilvánosságra hozott jelentéseiben – első alkalommal értékelte egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik integritását – korrupció elleni védettségét –, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását. Az elmúlt hetekben az ÁSZ több mint száz visszajelzést kapott önkormányzatoktól, és ezekből az látszik, hogy az önkormányzati vezetők a világjárvány időszakában is nagy erőfeszítéseket tesznek a magyarországi települések korrupció elleni védettségének további erősítése érdekében. Az ÁSZ arra hívja fel az érintett önkormányzati vezetők figyelmét, hogy a megtett intézkedések tekintetében lehetőségük van belső ellenőrzést végeztetni, amelynek eredményét megküldhetik az Állami Számvevőszéknek is.

Nagyot léptek előre az önkormányzatok a korrupció elleni védettségben – közölte 2021. január 29-én az Állami Számvevőszék, amikor nyilvánosságra hozta az összes magyarországi önkormányzat integritását értékelő jelentéseit. A rendszerszintű értékelésről az ÁSZ összesen 21 jelentést készített. Egy országos összegző jelentést, egyet a 66 legnagyobb önkormányzatról (főváros, 23 fővárosi kerületi önkormányzat, 23 megyei jogú város, 19 megyei önkormányzat), illetve 19 jelentést az egyes megyék településeit érintő értékelések tapasztalatairól és következtetéseiről. Az ÁSZ 5-ös skálán osztályozta is az egyes önkormányzatok és hivatalaik integritását. Az önkormányzatok és hivatalaik integritásának állapota országosan 4,3 átlagos osztályzatot ért el.

Az ÁSZ értékelésének és tanácsadásának eredményeként összesen 1055 önkormányzatnál a vezetők (polgármesterek, elnökök, jegyzők) már 2020-ban intézkedéseket tettek a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek megerősítése, kiépítése érdekében. Ezeknek az önkormányzatoknak javult az integritása, erősödött a korrupció elleni védettségük. Az ÁSZ értékelése és iránymutatása további 1329 önkormányzatnál mutatott rá fejlesztési lehetőségre a vezetőknek, saját felelős vezetői magatartásuk függvényében, 2021-re vonatkozóan. Az ÁSZ beazonosította azokat az önkormányzatokat (202 önkormányzat) is, amelyek integritásának kiépítését új, részletes ellenőrzéssel támogatja.

A 2020-ra vonatkozó, vagyis a jelen idejű működést támogató rendszerszintű értékelés azért is rendkívül aktuális, mert a szabálykövetésnek és rendezettségnek a COVID-19 világjárvány időszakában különösen nagy jelentősége van. Nemzetközi szervezetek (ENSZ, OECD), illetve az ÁSZ értékelése szerint a világjárvány kiemelt korrupciós, illetve szabályt sértő működési kockázatot jelent világszerte. Mindez azt jelenti, hogy az ÁSZ értékelése akkor nyújt támogatást minden magyarországi önkormányzatnak és önkormányzati vezetőnek a szabályok betartásához, amikor arra a legnagyobb szükség van.

Az értékelés eredményeiről az ÁSZ elnöke tanácsadó levelet küldött minden önkormányzat első számú vezetőjének. Ebben Domokos László egyrészt gratulált azoknak, akik 5-ös osztályzatot kaptak, másrészt tájékoztatást adott arról, hogy az alacsonyabb osztályzatot elérőket oly módon is támogatja az ÁSZ, hogy rámutatott azon területekre, illetve dokumentumokra, amelyek meghatározóak a közpénzek szabályszerű, átlátható és elszámoltatható felhasználása szempontjából.

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzati vezetők (polgármesterek, jegyzők, megyei elnökök) erőfeszítéseket tesznek az általuk irányított önkormányzatok integritásának további erősítése érdekében. Mindez egyértelműen jelzi, hogy az önkormányzati vezetők döntő többsége elkötelezett az ÁSZ tapasztalatainak, illetve iránymutatásának hasznosítása érdekében. Ezzel az Állami Számvevőszék rendszerszintű értékelése, illetve az egyes önkormányzati vezetők intézkedései a COVID-19 járvány időszakában járulnak hozzá – a világszerte egyébként növekvő – korrupciós veszélyek magyarországi csökkentéséhez, illetve kezeléséhez.

Az ÁSZ arra hívja fel az érintett önkormányzati vezetők figyelmét, hogy az ÁSZ tanácsadó levelében megjelölt területek – ugyanúgy, mint az osztályzatok – nem a realizált kockázatokat jelzik, hanem figyelemfelhívások a kockázatok értékelésén keresztül annak érdekében, hogy kiindulópontot adjon az integritási kontrollok kialakítása, továbbfejlesztése területén a felelős vezetők részére. Az ÁSZ iránymutatása lehetőséget teremt arra, hogy a felelős vezetők a szükséges intézkedéseket meghozzák, majd belső ellenőrzést végeztessenek. Ennek eredményéről az Állami Számvevőszéket is tájékoztathatják.

Állami Számvevőszék

Megszakítás