ÁSZ

HU | EN

Hírek

„Értéket a pénzünkért” – új típusú ellenőrzések az ÁSZ gyakorlatában

Valamennyien találkozhattunk már olyan esettel, amikor egy új, vagy frissen felújított útszakaszon a csatornafedelek az út szintje alatt helyezkednek el, vagy éppenséggel kiemelkednek, az oda nem illő mélyedésekben pedig áll a víz. Ez nem csupán bosszúságot okoz, hanem balesetveszélyes is, anyagi kárt okozhat az autósoknak. Jogosan vetődik fel tehát a kérdés mindenkiben: vajon ez így rendben van? Akiknek felelősen kellene gazdálkodniuk, azok megfelelő gondossággal költötték el a közpénzt?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a hagyományos ellenőrzésein túl olyan célzott ellenőrzéseket is végez, amely azokra a hétköznapi kérdésekre keresi a megoldást, amelyek minden állampolgárt egyformán és közvetlenül érinthetnek.

Ezeknek az új módszertan alapján elvégzett ellenőrzéseknek a célja, hogy a probléma észlelését követően haladéktalanul elinduljanak azok a folyamatok, amelyek az egyszerűnek tűnő, de annál nagyobb bosszúságot okozó problémákat rövid időn belül orvosolni képesek. Az ÁSZ olyan konkrét esetek mentén tekinti át a folyamatokat a tervezéstől a kivitelezésig, amelyek az állampolgárok mindennapi életét, közérzetét közvetlenül is befolyásolják. Összességében a cél annak kivizsgálása, hogy érvényesül-e az állampolgárként is joggal számonkért „értéket a pénzünkért” elve.

A közpénzből rosszul elvégzett munka, a gyenge minőség pedig felveti mind a megrendelők, mind a kivitelezők felelősségét. Az ÁSZ most lezárult, egy konkrét útburkolatfelújítást vizsgáló ellenőrzése során egy projektet értékelt. Az ÁSZ megállapította, hogy jóllehet a műszaki átadás során észlelték, hogy maradtak olyan csatornafedelek, amelyek nem voltak az út szintjében, a kijavításra nem szabtak ésszerű határidőt, a hibát pedig csak az ÁSZ ellenőrzési szándékáról való tudomásszerzést követően javították ki.  Az ÁSZ szerint nem csak a kivitelezői hanyagság, hanem a megrendelő intézmények gondosságának a hiánya, a minőségi paraméterek meghatározatlansága vagy az átadás-átvétel szabályozatlanság is hozzájárulhatott a rossz minőségű végeredményhez.

A teljes jelentés letölthető innen.

Megszakítás