ÁSZ

HU | EN

Hírek

EUROSAI projektcsoport ülés – Középpontban a valós idejű ellenőrzések

2024. június 4-5. között került sor az EUROSAI valós idejű ellenőrzés előnyeivel és módszertanával foglalkozó projektcsoportjának második ülésére. A két napos budapesti rendezvénynek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) adott otthont, amelyen összesen 19 ország számvevőszéke képviseltette magát és osztották meg tapasztalataikat, módszertanukat a témában.

A valós idejű ellenőrzés előnyeivel és módszertanával foglalkozó projektcsoport 2023-ban, az EUROSAI 1. számú stratégiai célkitűzéséhez (SG1) kapcsolódóan alakult meg, vezetését az olasz számvevőszék látja el.

A mostani 2 napos budapesti ülésen a projektcsoport tagjai beszámoltak a valós idejű ellenőrzések területén elért eredményeikről és fejleményekről. A tudásmegosztó prezentációkon túl aktív eszmecsere alakult ki a számvevőszéki szakértők között.

Az ülés első napját dr. Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy megválasztása óta az ÁSZ nagy hangsúlyt fektet ellenőrzései megújítására, melynek részeként törekszik a valós idejű módszertanok implementálására. Dr. Windisch László kifejezte köszönetét az olasz számvevőszéknek a projektcsoport megalapításáért és működtetéséért, hiszen – mint elmondta – így lehetőség nyílik a tapasztalatok megosztására és a jó gyakorlatok, módszerek bemutatására.

Az ülésen előadást tartott Mauro Orefice, a projektcsoport vezetője, az olasz számvevőszék kamarai elnöke, valós idejű ellenőrzéseikről pedig a ciprusi, a francia, a magyar, az olasz, a portugál és a brit számvevőszék képviselői osztották meg tapasztalataikat a találkozó résztvevőivel.

Megszakítás