ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Felkészült az ÁSZ a 2018-as költségvetés véleményezésére

Az Állami Számvevőszék törvényi kötelezettségének eleget téve idén is elvégzi a következő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat tervezetének véleményezését. Az ÁSZ egész évben nyomon követi a költségvetési folyamatokat, véleményével és elemzéseivel támogatja a jövő évi büdzsé megalkotását, hozzájárul a költségvetési tervezés átláthatóságához, valamint folyamatosan támogatja a Költségvetési Tanács munkáját.

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján minden évben véleményt ad az Országgyűlés számára a következő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat megalapozottságáról, a bevételi előirányzatok teljesíthetőségéről. A vonatkozó szabályok azt is előírják, hogy az Országgyűlés az ÁSZ véleményének ismeretében kezdheti meg az általános vitát a büdzséről. A 2018. évi költségvetési törvényjavaslatot a kormány várhatóan már az Országgyűlés tavaszi ülésszakán benyújtja, ezért az ÁSZ megkezdte a felkészülést a vélemény és a kapcsolódó elemzések elkészítésére.

Az ÁSZ további elemzést készít a Költségvetési Tanács részére is, hiszen a zárószavazás előtt ennek a testületnek is ki kell majd alakítania álláspontját a törvényjavaslatról. Ezzel párhuzamosan készül majd a számvevőszéki vélemény, amelyet az ÁSZ még az általános vita kezdete előtt eljuttat majd az Országgyűlésnek. Az ÁSZ elnöke hagyományosan parlamenti felszólalásban ismerteti majd a számvevőszéki véleményt, és felhívja a figyelmet a költségvetés megalkotásáról szóló vita során tisztázandó kérdésekre, valamint az esetlegesen szükséges intézkedésekre.

Az Állami Számvevőszék folyamatosan rajta tartja a szemét a költségvetési folyamatokon, törvényi előírás alapján évente ellenőrzi a zárszámadást, véleményezi a költségvetési törvényjavaslatot, emellett tanácsadó tevékenysége keretében makrogazdasági elemzéseket is készít, amivel támogatja a jól irányított állam működését és a Költségvetési Tanács munkáját.

Az ÁSZ költségvetéssel kapcsolatos tevékenysége hozzájárul a költségvetési tervezés és végrehajtás átláthatóságához is. A kétévente elvégzett – legutóbb 2015 szeptemberében nyilvánosságra hozott – Open Budget Survey (OBS) felmérés arra a megállapításra jutott, hogy az Állami Számvevőszék megfelelően, sőt jól ellátja a szerepét, és a költségvetésről készített számvevőszéki vélemény (jelentés) tartalma valamivel jobb színvonalú még a fejlett országok átlagánál is.

Állami Számvevőszék

Megszakítás